Támogatás

2023.06.05. 13:24

Ismét segít a vállalkozóvá válásban a jászkunsági kormányhivatal

Tavaly huszonnégyen indíthatták el megálmodott vállalkozásukat vármegyénkben, ehhez a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal nyújtott szellemi és anyagi segítséget. A munkaerőpiaci programot idén tavasszal újra meghirdették.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Ahogy tavaly, idén is elindítja az álláskeresőknek a vállalkozóvá válást elősegítő programját a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal „Vállalkozz, legyél Te is önfoglalkoztató! 2023.” címmel.

– A program célja az álláskeresők önfoglalkoztatóvá válásának támogatása, ezáltal a foglalkoztatottság további növelése. A programban azok az álláskeresők igényelhetnek támogatást, akiket a kormányhivatal járási hivatalaiban legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak. Feltétel az is, hogy a tényleges vállalkozói tevékenységüket és tervezett beruházásukat vármegyénk illetékességi területén valósítják meg – tájékoztatott a kormányhivatal.

Mint írták, a támogatást igénylőnek legalább egy hónapos csoportos foglalkozáson kell részt venniük, melyen a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket szereznek. 

A felkészítés során az emellett üzleti tervet kell készíteniük az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságáról és működésének részleteiről. A támogatás igénylésének előfeltétele a szolgáltatáson való részvétel, mely június 1-től június 30-ig tart.

A program egyébként alkalmassági felméréssel indul a kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályán, május 23-án, 9.00 órakor, melyre a tervezett vállalkozással kapcsolatos adatokat tartalmazó űrlapot és az álláskeresői nyilvántartási bizonyítványt kell bemutatni. A dokumentumokat az illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya adja ki.

A sikeres csoportfoglalkozás után a vállalkozás indításához hat hónapon keresztül 232 ezer forint összegű, vissza nem térítendő támogatást és 2 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő tőketámogatás nyújthat a kormányhivatal.

Milliókkal segítették a vállalkozások létrejöttét

Mint azt a hivatal illetékesétől megtudtuk, tavaly tavasszal 23-an jelentkeztek a programba, melyből 17-en részesültek a támogatásokban.

– Az őszi programon pedig hét álláskereső vett részt. A sikeres szolgáltatás után mind a heten részesültek – ugyancsak hat hónapon keresztül – vissza nem térítendő támogatásban ami havonta 200.000 forint volt, továbbá 1.5 millió forint egyszeri vissza nem térítendő tőketámogatásban, melyet vállalkozásuk indítására fordíthattak – válaszolták ezzel kapcsolatos kérdésünkre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában