Galériával

2023.06.30. 20:35

Jászdózsa kitárta kapuját: kezdetét vette a XXVII. Jász Világtalálkozó – videóval

A generációk közötti kapcsolat erősítése is fontos szerepet kap a rendezvényen.

Illés Anita

Megható pillanatokkal kezdődött a XXVII. Jász Világtalálkozó Jászdózsán

Fotó: Pesti József

Péntek délután az erdélyi Csíkszentsimon-Csatószeg és Jászdózsa testvértelepülési testületi ülését követően ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a XXVII. Jász Világtalálkozó Jászdózsán, a Szent Mihály téren. A Tarna folyó két partján elhelyezkedő kistelepülés immár második alkalommal rendezi meg a szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok legnagyobb ünnepét. 

A megnyitó felvezetéseként Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes előadásában felcsendült a Jász Himnusz. 

Jászdózsa olyan nagy lelkesedéssel és odaadással készült a Jász Világtalálkozóra, hogy szívünk és lelkünk minden mozgatórugójával igyekeztünk az ide látogató vendégeknek kedveskedni. A szülőföld szeretete összeköti a jászokat, az itt élőket és az elszármazottakat. Az összetartozás élteti a települést, a jászokat és a nemzetet. 

– Hosszú, de szép utat tettünk meg, míg eljutottunk ehhez a naphoz, a XXVII. Jász Világtalálkozó megnyitójához. Szeretnénk úgy megélni ezt a háromnapos rendezvényt, hogy a jászok, a kunok, az elszármazottak és az ide látogató vendégek is érezzék, hogy mennyire fontos az együttlét, az összetartozás és a generációk összekapcsolódása – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a jászok seregszemléjét Baranyi Sándor polgármester. 

Ezután Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, Farkas Ferenc, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Kozma István Csíkszentsimon-Csatószeg polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. 

Az ünnepséget a helyi óvódások vidám műsora, Kozma Istvánné és Dékány Noémi verses köszöntője, a dósai apróságok és szüleik közös tánca gazdagította. A Jászdózsai Pedagógus Énekkar a Kormorán együttes Ki szívét osztja szét című dalával örvendeztette meg a közönséget. 

A hagyományoknak megfelelően a Jászok Nagykönyvét Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója adta át a házigazda település polgármesterének. Végül egy igazán szívből jövő, különleges pillanat következett, amikor a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői az összefogás jegyében közös éneklésre hívták a résztvevőket: 

Áldott e föld és áldott e szó. Édes Hazám! Itt van a bölcsőm, s itt ringatott az én édesanyám. És ha egyszer síromon nő a vadvirág. Én fentről is, a mennyből is, hallom majd szavát: Együtt dobban a szív, s benne dobban a szó. Magyarnak lenni, igenis jó.

– énekelték együtt kicsik és nagyok a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában