Szoljon podcast

2023.06.27. 13:22

Megérkezett a helikopter-balesetben elhunyt katonák koporsóit szállító gép a szolnoki bázisra

Katonai tiszteletadással fogadták a kiképzés közben, Horvátországban elhunyt három katona – Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós – földi maradványait a szolnoki helikopterdandárnál.

Szoljon.hu

A szolnoki dandár katonái három elhunyt honvédtársuk – Lőrincz Tamás zászlós, Radnai Ádám százados és Konrád Dávid főhadnagy – képével kísérték a koporsókat

Fotó: Mészáros János

Frissítés - 14:14

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rövid sajtótájékoztatójában elmondta, az elhunyt katonákat a magyar kormány, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti, a gyászolóknak őszinte részvétét fejezte ki.

Sajnálatosnak nevezte az eseményeket, a baleset körülményeit még vizsgálják.

Végül felsorolta a három hősi halott nevét: Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós. 

Frissítés - 13:58

Kedden pontban 13 órakor szállt le a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár leszállópályájára az a Mi-17 típusú szállítóhelikopter, amely annak a három helikopterpilótának a maradványait hozta haza, akik a múlt héten, katonai kiképzés közben Horvátországban szenvedtek halálos balesetet egy, a szolnoki dandár kötelékébe tartozó H145M típusú forgószárnyassal.

A rotorhangok elcsendesülése után végtelennek tűnő némaság telepedett a helyőrségre.

A három, nemzeti színű lobogóval letakart koporsót a szolnoki Légierő Zenekar gyászindulójának hangja mellett a díszegység sorfala között, dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka felvezetésével szállították az erre a szomorú eseményre felravatalozott hangárba.

Az elhunyt hősök családtagjai, valamint a felsorakozó helyőrségi állomány előtt Kálinger Roland alezredes, tábori lelkész mondott búcsúbeszédet.

Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, továbbá dr. Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, illetve a vármegye és a város elöljárói. 

Korábban írtuk:

Megérkezett a horvátországi helikopter-balesetben elhunyt három szolnoki katona földi maradványait szállító helikopter az MH 86. Kiss József Helikopterdandár bázisára.

A helikopter kedden kora délután érkezett meg a MH 86. Kiss József Helikopterdandár bázisára
Fotó: Mészáros János

A szolnoki dandár katonái sorfalat állva várták a gépet, kezükben a három elhunyt honvéd – Lőrincz Tamás zászlós, Radnai Ádám százados és Konrád Dávid főhadnagy – képével.

Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

Cikkünk folyamatosan frissül!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában