Kivizsgálás

2023.06.23. 18:11

Napokig is eltarthat a lezuhant szolnoki katonai helikopter roncsainak kiemelése

A területen minden roncsdarabot összegyűjtenek, majd azokat Magyarországra szállítják további elemzésre.

Szoljon.hu

Illusztráció

Forrás: Mw Archív

Fotó: Bencsik Ádám

Hegyimentőkkel együtt emelik ki a szerdán lezuhant szolnoki katonai helikopter roncsait Horvátországban. A rendkívül nehéz terepviszonyok miatt a műszaki mentés várhatóan napokig is eltart. A Honvédelmi Minisztérium csütörtök délután jelentette be, hogy megtalálták a helikopter-baleset harmadik áldozatát is. A baleset körülményeit horvát – magyar szakértői csoport vizsgálja, tájékoztatott a Hirado.hu.

Horvátország több régiójából is érkeztek hegyimentők a Sibenik melletti Cikola-kanyonba, ahol szerda dél körül lezuhant egy magyar katonai helikopter. A meredek, sziklás hegyoldalban csak különleges technikával és szigorú biztonsági intézkedések mellett lehet megközelíteni a baleset helyszínét.

 

A szolnoki helikopterdandár katonái két Airbus H145-ös géppel kéthetes nemzetközi kiképzésen vettek részt Horvátországban. Sajtóhírek szerint az egyik helikopter azért zuhant le, mert szerda dél körül, úton a bázis felé, a kanyonban egy a folyómeder felett kifeszített, átcsúszópályaként használt acélsodronynak ütközött.

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a drótkötél szerepelt-e a pilótáknak kiadott térképeken.

Ács Tibor ügyvéd korábban katonai ügyészként maga is vizsgált légi balesetet. A Híradónak azt mondta: egy nemzetközi kiképzés vezetőjének minden, a feladat végrehajtásával kapcsolatos adatot át kell adnia a részt vevő országok képviselőinek.
„Egy repülési feladatnál – nemzetközi kiképzésnél is – készül egy repülési terv, illetőleg a repülési feladat előtt van egy felkészülés. A felkészüléshez a feltételeket szintén ennek a vezetőségnek, illetőleg a vezetőnek kell biztosítani” – magyarázta Ács Tibor ügyvéd.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön azt írta: a területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában