Ellenőrzés

2023.06.20. 06:55

Nem csak fürdőzők fognak feltűnnik a következő hetekben a jászkunsági strandokon

A kalandparkokban, strandokon és táborokban is vizsgálódnak a fogyasztóvédelmi szakemberek annak érdekében, hogy biztonságban teljen a nyár. Az ellenőrök azonban máshol is feltűnnek majd a következő hetekben.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Mészáros János

– A fogyasztóvédelem szakemberei minden nap járják a vármegye üzleteit, emellett a webáruházakat is vizsgálják. Több témakörben végeznek ellenőrzéseket – mondták el röviden a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei.

Érdeklődésünkre kifejtették: vizsgálják a gyermek- és fiatalkorúakat védő reklámszabályok betartását, a gyermekek által használt játszótereket, a fiatalok körében közkedvelt kondiparkokat, a családok aktív kikapcsolódását szolgáló kalandparkokat, strandokat, aquaparkokat és a nyári táborokat, hogy a szülők biztonságos helyen tudhassák gyermekeiket a szünidő alatt. 

Mindezek mellett vizsgálják az energiatakarékossághoz kapcsolódó építőanyagokat, kiemelt figyelmet fordítanak a hatósági áras termékek értékesítésének, rendelkezésre állásának ellenőrzésére, valamint a kötelező akciózás alá eső termékek árának meghatározására és azok folyamatos elérhetőségére is.

A nyári időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a fesztiválokra, szórakozóhelyekre, valamint arra, hogy a kereskedők által meghirdetett akciók valósak-e. A hatóság folyamatosan ellenőrzi a fogyasztókat megillető szavatossági és jótállási igények megfelelő intézését is

 – részletezték.

De mik kerülnek pontosan górcső alá, mik a hibalehetőségek?

– Kondiparkok, kaland- és aquaparkok, valamint a játszótéri eszközök kapcsán gyakori hiba, hogy az üzemeltetők nem tanúsítják az eszközöket, ennek hiányában pedig azok biztonságossága megkérdőjelezhető. A vendéglátóhelyek idegenforgalmi ellenőrzéseinél a hatóság kiemelten figyeli az ital- és étlapokon az árfeltüntetés – ide értve a szervizdíj – megfelelőségét, az italok pontos kimérésének szabályait, illetve a fesztiválokon, rendezvényeken ismert „Re-pohár” feltételeinek kommunikációját. Építőanyagok tekintetében gyakori hiányosság, hogy a kereskedők a gyári, szabályosan jelölt egységcsomagokat megbontva, darabra értékesítik a termékeket. Emiatt azonban az egyes darabok jelöletlenek lesznek, így viszont nem lehet forgalmazni őket – részletezték az illetékesek.

Az ellenőrök a hatósági árakat is ellenőrzik. Megtudtuk: e kapcsán korábban tapasztaltak egy-egy hatósági áras termékből polchiányt, illetve készlethiányt, de az utóbbi hetekben a legtöbb ellenőrzés alá vont üzletben elérhetőek ezek a termékek mind az eladótérben, mind pedig a raktárban. Készlethiány nincs, és a polcokat folyamatosan töltik a hatósági áras termékekkel.

Valamennyi feltárt jogsértés esetén fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indul, annak eredményéről írásban tájékoztatják az üzemeltetőt. A kiszabott szankció – az elkövetés körülményeitől függően

 – lehet figyelmeztetés, feltételhez kötés. Súlyosabb esetekben fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki a szakemberek – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatójában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában