Lassan rendeződik a helyzet

2023.06.26. 17:25

Példaértékű összefogással dolgoznak a vihar okozta károk helyreállításán a Jászságban

A pusztító erejű vihar után egész hétvégén a károk helyreállításán dolgoztak a leginkább érintett jászsági településeken. Az összefogásnak és a megfeszített munkának köszönhetően lassan rendeződik a helyzet Jánoshidán és Jászboldogházán is. Elvégezték ugyan a helyreállítási munkák nagy részét, de még a napokban is bőven akad feladat mindkét településen.

Illés Anita

A legdrámaibb helyzet Jánoshidán alakult ki, ahol óriási pusztítást végzett a minapi vihar

Fotó: Pesti József

Ahogy arról korábban beszámoltunk, brutális ítéletidő tombolt péntek éjjel térségünkben, a vihar több jászsági településen is károkat okozott. A legdrámaibb helyzet Jánoshidán alakult ki, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint megközelítőleg kétszáz épületet rongált meg a viharos szél. Az azóta eltelt napokban a helyiek megállás nélkül a károk helyreállításán dolgoznak. 

– Az összefogás nagyon jól működött. Ennek eredménye úgy gondolom, hogy önmagáért beszél, hiszen két nap alatt a szükséges helyreállítási munkálatok több mint kilencven százalékát a lakossággal együtt elvégeztük. A szomszéd településről, Alattyánról is érkeztek önkéntesek a polgármester vezetésével, valamint a Jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület is segített a károk felszámolásában. Adományokat is kaptunk, legnagyobb mennyiségben cserepeket ajánlottak fel a jószándékú emberek. Köszönjük mindenkinek a segítséget – mondta el érdeklődésünkre Eszes Béla. Jánoshida polgármestere hozzátette: vannak még feladatok, többek között a vihar során keletkezett zöldhulladék és építési, bontási törmelék elszállítását szervezik. Megtudtuk, az áramszolgáltatás helyreállt a községben. 

Egy-egy háztartást érintő hibák miatt előfordul, hogy egyedi esetekben nincs áram. Az önkormányzat épületeiben, létesítményeiben keletkezett károk helyreállításához az önkormányzat vis maior pályázatból kíván forrást szerezni.  

A Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. szerda délután rendkívüli zöldhulladék szállítást végez a településen

 – tájékoztattak a község közösségi oldalán. Felhívták a lakosok figyelmét arra, hogy csak a pakolható, azaz kötegelt vagy átlátszó zsákban elhelyezett zöldhulladékot szállítja el a szolgáltató. Emellett a keddi szemétszállítással egyidőben is elviszik a megfelelően kihelyezett zöldhulladékot.  

A strand területét sem kímélte a vihar 

A vihar következtében fák dőltek ki, kerítések, tetők, kémények rongálódtak meg Jászboldogházán is. – Az önkéntes tűzoltókkal már péntek éjjel elkezdtük a káresetek felszámolását. Az önkormányzat részéről két csapatot állítottunk fel, hogy segítsük azokat az időseket, betegeket, egyedülállókat, ahol a családtagok vagy a szomszédok nem tudtak közreműködni a helyreállítási munkálatokban. Településünkön nem tapasztaltunk olyan mértékű tetőrongálódásokat, mint Jánoshidán. Egy tanya esetén volt szükség nagyobb beavatkozásra a tető javításában – számolt be a vihar okozta károkról Koczáné Dr. Fehérváry Mária, polgármester. A helyi önkéntes tűzoltók megállás nélkül dolgoztak, a kárhelyszíneken főként megsérült tetőket állítottak helyre, a tetőkre-, kerítésre dőlt, leszakadt faágakat, kidőlt fákat távolítottak el. A strandot sem kímélte az ítéletidő, ezért a hétvégén nem nyitottak ki. Hétfőre sikerült rendbe tenni a fürdőt, így már fogadni tudták az ott táborozó gyerekeket. A napokban az önkormányzati ingatlanokat is szeretnék rendezni, valamint a zöldhulladék elszállítása is fontos feladat.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában