KSH

2023.07.18. 18:30

A Kunszentmártoni járásban szállt meg legtöbb turista

Az első negyedévben nőtt vármegyénkben a szálláshelyek forgalma a tavalyihoz képest, míg 13 vármegyében csökkenést tapasztaltak.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére országosan a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma az idei esztendő első negyedévében 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fővárosban tapasztalt jelentős forgalombővülés hatékonyan ellensúlyozta, hogy 13 vármegyében is csökkent a forgalom – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék első negyedéves összefoglalójából.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a 2023-as év első negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 3,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, így azon hat vármegye közé tartozunk, ahol – a főváros mellett – ahol nőtt a forgalom.

Márciusban viszont már csökkent a vendégéjszakáink száma mind a kereskedelmi, mind a magán- és egyéb szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyeken 64 ezer vendégéjszakát számláltak, a többi szállástípusok 17 ezer éjszakát, ezzel előbbi helyeken 5,1 százalékkal, utóbbiakon 0,7 százalékkal nagyobb forgalmat könyvelhettek el az egy évvel korábbihoz képest.

Érdekes, hogy a turisztikai vendégéjszakák többségét – több mint négytizedét – a Kunszentmártoni járásban regisztrálták, ahol 18 százalékkal nőtt a forgalom. A Karcagi járásban is jelentős, 10 százalékos növekedés volt tapasztalható. Ellenben a Szolnoki járás 10 százalékos csökkenést szenvedett el.

A KSH adataiból az is kiderül, a működési költségek emelkedése és a vendégforgalom kedvezőtlen alakulása több turisztikai szálláshelyet bezárásra vagy a tevékenysége felfüggesztésére kényszerített. Ez év márciusában vármegyénkben a különféle kereskedelmi szálláshelyek és a bennük található férőhelyek száma (5000 hely) csökkent az egy évvel korábbihoz képest (5500 férőhely). A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén csökkent, idén 272 egység üzemelt 2500 férőhellyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában