Továbbtanulás

2023.07.26. 20:55

A tavalyihoz képest több pontot kellett szerezni azoknak, akik a Jászkunságban folytatják tanulmányaikat

Izgatott várakozás övezte a főiskolai, egyetemi képzésekre jelentkezők estéjét. A felvételi ponthatárokat szerdán nyolc óra körül hirdették ki, többen sms-ben vagy a felvi.hu-ról értesültek, hol folytathatják tanulmányaikat. Az is kiderült, hogy milyen eredményekre volt szükség ahhoz, hogy Szolnokon vagy Jászberényben tanulhassanak a diákok. Az egészségügyi képzések közül több esetben emelkedtek a ponthatárok.

Pakainé Pusztai Nóra

Fotó: Löffler Péter

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara ezúttal is hirdetett kereskedelem és marketing alapszakot, 2023. szeptemberétől nappali tagozaton, állami támogatással tanulhatnak azok, akik elérték a szükséges 336 pontot, ugyanezen képzéshez önköltséges formában elegendő volt a 310 pont. Levelező rendszerben is tanulhatnak Szolnokon, ide 388 ponttal lehetett bekerülni A pénzügy számvitel alapszakot a következő félévben csak levelező rendszerben indítják, állami finanszírozású képzésre 360 pontot kellett elérni, míg az önköltséges formára elegendőnek bizonyult a 283 pont.

A gazdaságtudományi mesterképzések közül az egészségügyi menedzser szakot hirdették meg a Szolnok Campuson, az állami támogatási formára 68, az önköltségesre 89 pontot kellett szerezni.

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusán a gazdasági mellett az egészségügyi képzések is egyre népszerűbbek, többségüket levelező rendszerben hirdették meg. Az egészségügyi gondozás és prevenció népegészségügyi ellenőr alapszakhoz 276 pontra volt szükség, ha valaki vállalta a tanulmányainak finanszírozását, ott 302 pontnál húzták meg a határt. A védőnőknél 299 volt a minimum, önköltséges formában viszont elegendő volt a 280 pont.

Az idén először hirdetett szociális munka alapszak nappali rendszerű képzéséhez szükséges pontokról egyelőre nincs adat a felvi.hu-n. Míg ugyanezen szakhoz levelező képzésben 320 pontot kellett összegyűjteni. A dietetikusoknak készülőknek 393 pontra volt szükség, a tavalyi ebben mindössze 319 volt.

Nappali rendszerben tanulhatnak gyógytornásznak azok, akik az államilag támogatott formát jelölték meg és legalább 326 pontot gyűjtöttek össze, költségtérítéses formában 300-nál húzták meg a határt. A szakvédőnő mesterképzésről egyelőre nincs információ.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem jászberényi székhelyén levelező rendszerben csecsemő- és kisgyermeknevelőnek tanulhatnak, akik legalább 288 pontot értek el, önköltséges formában 328-ra volt szükség.

A gyógypedagógia szakot mind nappali mind levelező rendszerben hirdették, az államin 280 és 286 volt a határ, míg költségtérítésesként 400-at hirdettek ki.

A tanítóképzésre 300, az óvodapedagógusoknak 314 volt a határ, ezekben az esetekben is több pontra volt szükség azoknak, akik az önköltséges formát választották.

A leendő programtervező informatikusoknak alig több mint 280 pontot kellett megszerezni a felvételi eljárás során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában