Cibakháza/Tiszaföldvár

2023.07.08. 18:00

Fejlődési lehetőségekről is egyeztettek a tiszazugi szőlészek, borászok

Cibakháza, Tiszaföldvár és Homok szőlőtermelői és borkedvelői gyűltek össze a minap Barcza Gábor szőlőjében. A térség helyzetét elemezték, a felmerült problémákra közösen kerestek megoldást.

P. Pusztai Nóra

Az érintett települések polgármesterei a közösen pályázatva segítenék gazdálkodóikat

Fotó: Dobróka András

A szőlőtermesztés jövőjéről értekeztek a Cibakháza-Tiszaföldvár-Homok szőlőtermelőinek és borkedvelőinek egyesületi tagjai a minap. Barcza Gábor, a szervezet új elnöke közös gondolkodásra hívta a térség termelőit. Ahogy köszöntőjében elmondta, a vidék talajadottságai kiválóak, a nyolcvanas évek elejéig virágzott a gazdálkodás. A rendszerváltás után viszont elhanyagolttá váltak egyes területek, elszaporodtak a vadak és megnövekedett az illegális szeméttelepek száma. Elsősorban ezen problémák megoldására is keresték a válaszokat, lehetőségeket. 

– Az utcában is többen termelnek szőlőt, az alapproblémák ugyanazok. Bonyolultak a tulajdonviszonyok, amik nehezítik a tömbösítést, kérdéses a vagyonvédelem. Szükség lenne arra, hogy segítsék a megtermelt javak piacra jutását, illetve népszerűsítsük a szőlő-, gyümölcs- és borkultúrát – sorolta gondolatébresztőként, majd a saját terveiről is beszélt.

Az épületeink egy része szálláshelyként, némelyik múzeumként üzemelhetne a jövőben, ahol a régi szőlész, borász eszközöket lehetne bemutatni 

– magyarázta. 

Közös tervük egy bor és gyümölcs tanösvény kialakítása. Herczeg Zsolt, országgyűlési képviselő hisz az összefogás erejében, amit Tiszaföldváron például a vállalkozások is megmutatnak. 

– Célom a térség termelőit is megismerni, hogy tisztában legyek a felmerülő problémákkal, melyeket vélhetően nem egy nap alatt lehet megoldani, ám a célok elérésében mindenképpen a segítségükre leszek – fogalmazott. 

Hegyes Zoltán Cibakháza polgármestere arról nyilatkozott, hogy már most is jó az együttműködés a gazdálkodók között.

A térségben nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek. Nekünk például permetezőnk van, a szomszédnak traktorja, kölcsönadjuk egymásnak az eszközeinket, ha szükséges 

– mondott egy gyakorlati példát a mindennapi együttműködésre. 

Hegedűs István polgármester kiemelte, hogy a cselekvés ideje érkezett el. Javasolta a közös pályázatok benyújtását, melyekkel az érintett települések a gazdákat tudják segíteni. 

A tiszaföldváriakra jellemző az összefogás

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő a vállalkozások sikerességét emelte ki egy térség fejlődésének zálogaként. 

– A munkanélküliségi ráta 2010-ben tizenkettő-tizennégy százalék volt, most lassan arról beszélünk, hogy munkaerőhiány van, de hivatalosan három-négy százalék az arány. A munkaalapú társadalom részei a termelők is – hangsúlyozta Herczeg Zsolt. 

Hozzátette: a vállalkozások összefogása példaértékű Tiszaföldváron, egyesületként rendszeresen találkoznak, hogy tapasztalatot cseréljenek egymással. Nemes kezdeményezések mellé is állnak, gyermekekre, családokra fókuszálnak.

– A szőlészek körében is hasonló összefogás nyilvánul meg – hangsúlyozta. 

A taggyűlések alkalmasak arra, hogy közös problémáikra közösen keressenek megoldást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában