Helyzetjelentés

2023.07.22. 13:00

Javában tart a pollenszezon a Jászkunságban

A csalánfélék virágzásának csúcsidőszakában vagyunk, míg a pázsitfűfélék pollenszórása túljutott a tetőzésén. A parlagfű még csak ezután következik.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Köhögés, tüsszögés, könnyezés. Már javában tart a pollenszezon, így a tünetek is egyre több embernél jelentkeznek. A parlagfűre érzékenyeknél is kezdődhetnek a panaszok. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Környezetegészségügyi Laboratóriumi Osztály tájékoztatása szerint a pollenterhelés a következő időszakban továbbra is magas.

– Szórványosan már megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora, koncentrációjuk még alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű virágporáé közepes, míg egyebek mellett például a kender- vagy a libatopféléké alacsony – közölték.

Ahogy a honlapjukon kifejtették az előrejelzések alapján július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja már több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

– A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás  tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr-és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést – fogalmaztak. Hozzátették: az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszereskezelés beállítása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában