Szoljon podcast

2023.07.05. 17:30

Meleg étellel segítik a rászoruló családokat a Jászkunságban

Számos önkormányzat gondoskodik térségünkben a gyerekek megfelelő szünidei étkeztetéséről. Az ételosztás Szolnokon is elkezdődött, a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában szerdán mintegy nyolcvan adag meleg ételt vehettek át az érintett családok. Cibakházán pedig az előző években megszokott módon juthatnak ebédhez a rászorulók.

Munkatársainktól

A város több pontján zajlik ételosztás

Fotó: Nagy Balázs

A hátrányos helyzetű szolnoki diákok nyári szünidei étkeztetéséről Molnár Iván önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót szerdán a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolánál.

A képviselő arról számolt be, hogy a városban jelenleg 519 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek kérhetné a szolgáltatást július 4-től augusztus 31-ig.

– Ma összesen 162 adag ételt osztunk ki az általános iskolásoknak, óvodásoknak és bölcsődéseknek. Fontos tudni, hogy a szolnoki önkormányzat nem csupán a hátrányos helyzetűeknek biztosítja a szolgáltatást, hanem lehetőséget ad arra is, hogy aki gyermekvédelmi támogatást kap, az a szociális osztályra beadhatja kérelmét, hogy az ő gyermeke is részesüljön ilyen ellátásban – részletezte Molnár Iván.

Az iskolások menüjében ezúttal paprikás csirkemell szerepelt főtt tésztával, rostos ivólével, míg a bölcsődések krumplifőzeléket és fasírtot kaptak. Az ebédet szerdán 11:45 és 12:45 között vehették át az érintettek. Előfordul, hogy valaki nem jön el az adagokért, ilyenkor azok kapják meg azokat, akik kivárják a program végét, és úgy gondolják, szükségük van efféle segítségre.

Mint megtudtuk, a város több pontján zajlik ételosztás, a görögkatolikus iskola azonban kiemelkedik a sorból. Csak ebben a körzetben ugyanis nyolcvan adagot visznek el a 162-ből, a vármegyeszékhely ezen részén sok hátrányos helyzetű család él. A többi osztási helyszín között szerepel a Zöld, a Fiumei és a Liget úti iskola, de Szandaszőlősön is átvehetik az ételt az érintettek. Ezeken helyszíneken jellemzően húsznál kevesebb adagot osztanak ki.

A Jászkunság más településein, így Tiszafüreden is megkezdődtek a díjmentes szünidei étkeztetések. A városban a déli meleg főétkezés biztosított a nyári szünidő, illetve az intézmények zárva tartásának ideje alatt, június 19-től augusztus végéig. Az ebédkiosztás a Nemzeti Étteremben zajlik, amelyet naponta fél 11 és fél 12 között lehet átvenni.

Cibakházán az előző években már bejáratott módon juthatnak hozzá a rászorulók a szünidei ebédhez. A szülőket, gondviselőket értesítették, ha szükséges volt, még a dokumentumok benyújtásában is segítettek a szakemberek.

Az előző évekhez képest az igénylők száma, ha kismértékben is, de csökkent, ennek okát nem ismerjük. Akadnak családok, akik csak a szünidő egy részére kérték az ebédet 

– tudtuk meg Hegyes Zoltán polgármestertől.

Ahogy a település honlapján fogalmaztak, a készételt napi rendszerességgel ételhordó edényről gondoskodva, ügyelve annak megfelelő állapotára és tisztaságára, 11.30 és 13.30 óra között a Posta Iskolában lehet személyesen, vagy írásbeli meghatalmazott útján átvenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában