Százmilliós beruházás

2023.07.10. 11:25

Tanösvény és kiállítótér is helyet kapott a most átadott jászboldogházi látogatóközpontban – galériával

Az önkormányzat közel százmillió forint pályázati támogatásból alakította ki a Jász Látogatóközpontot a strandfürdő és a kemping szomszédságában.

Illés Anita

A Jász Látogatóközpont megépítésének célja egy olyan helyszín kialakítása volt, ahol a helyi és a településre látogató gyerekek játékos formában ismerhetik meg Jászboldogháza, valamint a Jászság állat- és növényvilágát

Fotó: Pesti József

A Boldogházi Strand Napja programsorozat keretében szombaton ünnepélyesen felavatták a Jászság természeti értékeit bemutató Jász Látogatóközpontot Jászboldogházán. 

Településünk meghatározó turisztikai értéke a strandfürdő és a kemping, melynek fejlesztését az elmúlt években is fontosnak tartották a község vezetői. A terület- és településfejlesztési operatív programban lehetőség adódott, hogy az önkormányzat újabb turisztikai elemmel bővítse a strand és kemping környezetét. A Jász Látogatóközpont megépítésének célja egy olyan helyszín kialakítása volt, ahol a helyi és a településre látogató gyerekek játékos formában ismerhetik meg Jászboldogháza, valamint a Jászság állat- és növényvilágát 

– beszélt a fejlesztés céljairól a projektátadón Koczáné dr. Fehérváry Mária polgármester. 

Kiemelte: a pályázat részeként két épületet építettek. A kisebbik szociális helyiségeknek és egy irodának ad helyet, míg a nagyobb légtérrel rendelkező épületben kiállítóteret és fedett teraszt alakítottak ki. A helyiségek hűtését, fűtését klímakészülékek biztosítják, a kiállítótér tetejére napelemeket helyeztek. Az önkormányzat közel 97 millió forintot nyert a terület- és településfejlesztési programban a turisztikai célú fejlesztésre. 

– A kiállítótér berendezése során kiemelt figyelmet kapott, hogy a látogatók interaktív, játékos formában tanulhassanak, bővíthessék tudásukat.  A benti és kinti tanösvény elemein a színes és látványos illusztrációk mellett részletes leírások, információk is helyet kaptak. A kiállítótérben többek között óriás puzzle-t rakhatnak ki a gyerekek, 3D-s formában vizsgálhatnak meg közelről különböző állatokat, találós kérdéseket fejthetnek meg vagy akár rajzolhatnak is – ismertette az ökoturisztikai attrakció elemeit Koczáné dr. Fehérváry Mária, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki közreműködött a beruházás megvalósításában.

Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke is méltatta a fejlesztést, mely nem csak Jászboldogháza, hanem az egész Jászság turisztikai vonzerejét növeli. A létesítményt Soós Tamás plébános áldotta meg.

Petőfi legendás körtefája méltó helyet kapott

A projektátadó ünnepség előtt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Jász Látogatóközpont udvarán ültették el Petőfi körtefáját. Az önkormányzat, a Faluvédő és Szépítő Egyesülettel együttműködve sikeresen pályázott a Magyar Kultúra Alapítványnál, melynek köszönhetően a falu az eredeti fáról újraszaporított oltványokat kapott. A kezdeményezéshez kapcsolódva Papp Izabella nyugalmazott levéltáros elkészítette a Jászboldogházán honos gyümölcsfákat bemutató összefoglalót. 

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét, 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap a városból indult fehéregyházi útjára. A facsemeték elültetésével a falu kis tündérkertjét szeretnék kialakítani. Ugyancsak a Petőfi emlékév apropóján az önkormányzat rajzpályázatot hirdetett, melynek eredményét a faültetésen hirdették ki, az alkotásokból pedig kiállítás nyílt a Jász Látogatóközpontban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában