Szoljon podcast

2023.08.18. 06:55

A Gyűrűk urának története ihlette a tiszajenői tábor programját – galériával

Több mint kétszáz budakalászi cserkész táborozik Tiszajenőn a partmenti erdőkben. Nem először érkeztek a Szolnok környéki településre, évekkel ezelőtt már bevált a helyszín, így ismét visszatértek. Az előtábor három napja alatt állították fel a vezetők a központi sátrakat, ami a konyhának, a szerszámoknak és például az egészségügyi felszereléseknek is helyet ad. Csak utána érkeztek a gyerekek, akik a táborkapun át vonulhattak a területre.

Pakainé Pusztai Nóra

Minden nap szemlézik a sátrakat és pontozzák a tiszaságot az őrsvezetők

Fotó: Nagy Balázs

Hagyományosan minden évben szervez nyári tábort a Budakalászi Szent István Cserkészcsapat, kétévente vízpartra, ilyenkor a szokásos programok mellett vízi portyákon is részt vesznek a gyerekek. A két-három napos őrsi kaland során kenuval eveznek és vadkempingeznek. De mindez csak az egyik eleme a tíznapos tábornak.

A portyázás fontos program, de nem az egyetlen. Egyébként hadijátékokat szervezünk kézműves műhelyeket tartunk, néptáncolunk. A cserkészet célja a hagyományőrzés, közösségünk egy vallásos, ifjúságot, magyarságot nevelő társaság 

– mondta Gyimóthy András táborvezető.

Az előtábor három napig tartott, a teherautó lepakolása után megépítették a főbb, központi sátrakat, így a konyhát, a szerszámoknak helyet adó műhelyt és az orvosit is. Elkezdték kiásni a latrinákat, kialakították a zászlók helyét és az alakulót.

– A gyerekek a táborkapun át vonultak be a területre, itt várták őket a tündék, az idei programokat ugyanis a Gyűrűk ura története és szereplői köré építettük – fogalmazott a vezető.

A nap minden reggel fél hétkor kezdődik az őrsvezetők számára, találkoznak és megbeszélik az aznapi teendőket, feladatokat. 

– Hét óra után tíz perccel van az ébresztő és a reggeli torna, amire mindig egy őrs készül. Aztán jön a sátorszemle, a vezetők egymás őrseinek sátrait és az akörüli rendet pontozzák. Így oda tudunk figyelni az általános tisztaságra higiéniára, ami 200 fős tábornál elég fontos – emelte ki. – A reggeli alakulót zászlófelvonás és imádság követi, majd reggelivel indul a nap, a délelőtti program után, de még az ebéd előtt őrsi félórára jut idő csapatépítő beszélgetésekkel, közös játékkal – sorolta az elfoglaltságokat.

Az ebédet szieszta követi, ekkor már lehet fürdeni a Tiszában. Délután a 12 évesnél idősebb cserkészek vacsorát készítenek.

– Már az első napon tűzhelyeket ástak, széldeszkákból asztalokat építettek – mondta.

Az esti tábortűz körül mindig vannak cserkészjátékok, vicces jeleneteket adnak elő az őrsök.

– Szeretünk valami tanulságot belecsempészni a nap zárásába, a cserkészet összes nevelési eszköze megjelenik ilyenkor, példával vagyunk a fiatalabb generációk előtt – emelte ki.

A napot zászlólevonás és esti ima zárja, az egyik nap viszont a takarodó után különleges kalandra hívták az ifjú cserkészeket. Gyertyafényes ösvényen jártak állomásról állomásra a meserdőben, ahol egy történet elevenedett meg előttük, aminek maguk is szereplőivé váltak. 

A Tiszában fürdenek az ifjú cserkészek

Az ivóvizet köbös tartályban tartják, onnan osztják kannákba, amiket a tábor részekbe visznek el. A fürdés a vízi tábor esetén egyszerűbb.

– Van kinevezett fürdőidő, a Tiszában mosdanak a fiatalok, bio tusfürdőt használunk, hogy ne szennyezzük a környezetet. De van zuhanysátrunk, lavorból is lehet fürdeni, erre is van lehetőség – mondta a körülményekről Gyimóthy András táborvezető.

A nomád körülmények ellenére is több mint 200-an töltik a tábor idejét a szabadban.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van akkora hírnevünk, hogy nincs szükség toborzásra. A jelentkezők közül a budakalásziakat részesítjük előnyben – magyarázta a vezető.

– Általánosan jó a hangulata a csapatnak, amit mi még a vezetőktől örököltünk és szeretnénk meg is tartani, az őrsök keménymagja – 8-10 fő – tinédzser korig táborozik velünk. Néhányan közülük őrsvezetőkké válnak és idővel saját csapatot kapnak – mesélte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában