Szoljon podcast

2023.08.18. 17:25

Balla Tibor: Egy női táska már önmagában is használható fegyverként, ha védekezni kell

A WHO adatai szerint minden harmadik nő élete során legalább egyszer erőszak áldozatává válik. A többség ezek közül rejtett marad, mert eltitkolják. Balla Tibor önvédelmi szakember szerint az önismeret és az önbizalom sokat segít abban, hogy a hölgyek elkerülhessék a veszélyes helyzeteket és az abból fakadó fizikai vagy mentális erőszakot. Interjúalanyunkat Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő kérdezte.

Pakainé Pusztai Nóra

Balla Tibor

Forrás: Szoljon.hu

– Milyen veszélyek fenyegetik a nőket?

– A kérdés igen összetett, aminek sok vonulata van. Ha erőszakról beszélünk megkülönböztethetjük a módszert, van a fizikai ezen belül a szexuális jellegű vagy éppen a mentális, ami legalább annyira veszélyes. Sok esetben a különböző fajták összefüggenek. De előfordulás helye szerint is csoportosíthatjuk az erőszakot, ami történhet nyilvános, közösségi területen egy vadidegen támadó által, a családon belül, a munkahelyen, vagy az internetes felületen. 

– Hogyan kerülhetjük el, hogy kockázatos szituációba keveredjünk?

– Minden döntésünk azt befolyásolja, hogy mennyire válik rizikóssá az aktuális eset. Az utcán például a ragadozó típusú támadásnál, a támadó célja a váratlanság. Itt nincs előjel ezt csak megelőzni lehet azzal, ha olyan lépéseket teszünk, ami kizárja ezt a helyzetet. Például, hogy nem egy sötét sikátorban sétálunk hazafelé, enyhén ittasan, egyedül. Egyébként mindenhol ugyanazok az alapelvek érvényesek. A szórakozóhelyen ügyeljünk arra, hogy a fókusz rajtunk legyen. Olyan helyet válasszunk, ahol ismernek. Ha mégis zaklatásba keverednénk, akkor kérjük a személyzet segítségét.

– Említette a szórakozóhelyet és az utcát, mint helyszínt. Mi a helyzet a fesztiválokkal?

– Két veszélyes helyzet van: ha nincs ember a területen, a másik, ha nagyon sok. Utóbbi esetben a nagy számok törvénye alapján is belefuthatunk olyan személyekbe, akik nem kívánatosak az életünkben. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy mindez nappal is megtörténhet, de azért az esetek többsége az éjszakai órákra korlátozódik. Ám a nőknél általában van egy táska, ami önmagában is fegyverként használható, ha védekezésre van szükség. 

– Mi lehet a megoldás?

– A nyilvánosság jó módszer lenne, de ehhez a társadalom hozzáállását kellene megváltoztatni. Négy szinten kell kezelni és értelmezni az erőszakot. Az első a belső én: az érzések és az önismeret, a másik a külső én, ami a fizikai testünk karbantartása. A harmadik a társadalom belső hozzáállása, hogy miként vélekednek az erőszakról, a negyedik a külső segítők, civil szervezetek, rendőrség, jogi utak, ezt a négy dolgot együtt lehet értelmezni a megoldáshoz. Önismerettel és az önbizalom erősítésével védekezhetünk a legjobban, melynek az is része, hogy a határokat meghúzzuk és világosan nemet mondunk a másik szemébe nézve. Merjünk kiállni magunkért! A legjobb önvédelem, ha magunkat megismerjük, ha tudjuk mire vagyunk képesek és mire nem.

Családon belüli erőszak esetén is fontos a segítségkérés

A bántalmazás esetén a tehetetlenség, a félelem és a szégyenérzet az uralkodó érzelmek. A családon belüli erőszak áldozatainál árulkodó jel a hangulat megváltozása és a visszahúzódás. 

– Amikor egy férfi és egy nő összekerül, a legtöbb nőben van olyan, hogy a férfi akaratának egy picit meg szeretne felelni, ezzel kialakul az alá-fölérendeltségi viszony. A nő az évek múltán kezd határokat húzni, de olyankor már nagyon nehéz változtatni. Az ideális az, ha a pár a „mi” előtt hajt fejet, akkor lehet egészséges a kapcsolat – magyarázta Balla Tibor önvédelmi szakember. 

Családon belüli erőszak esetén is van lehetőség segítséget kérni, a rendőrség és főleg az erre szakosodott civil szervezetek rutinnal és tapasztalattal kezelik az ilyen helyzeteket. 

– Fontos, hogy a nő ne becsülje alul magát, és találja meg az értékeit – szólt a konfliktushelyzet elkerüléséről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában