Jó hír

2023.08.12. 06:55

Bírják a kutak, van elég víz a Jászkunságban

Bár tavaly több alkalommal, több településen kellett korlátozni a vízfogyasztást, idén nyáron nem akadt rendkívüli helyzet a TRV szolgáltatási területén: a vállalat eddig mindenhol biztosította az igényelt mennyiségű ivóvizet. Igaz, ebben az évben a legtöbb helyen kevesebb vizet fogyasztanak.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A víz az egyik legfontosabb kincsünk. Vigyáznunk kell rá. De mit tehetünk mi fogyasztók ennek érdekében és hogyan kell eljárnia egy vízszolgáltatónak? 

– Ahhoz, hogy ne vagy legalábbis minél kevesebbszer forduljon elő vízhiány, vízkorlátozás, nemcsak a vízszolgáltató cégnek, hanem a felhasználóknak is tenniük kell – mutatott rá a felelősségre Tulok Mátyás, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. PR- és marketing osztályvezetője.

Egy vízszolgáltató a kánikulával együtt járó esetleges vízhiány-problémákat a leghatásosabban a hálózati vízveszteségek felmérésével és orvoslásával tudja megelőzni. A nagyobb veszteségeket könnyű észrevenni, hiszen láthatóak: vízfoltok, víztócsák, akár a mélyből felbugyogó víz is jelezheti a csőtörést. 

– A szakemberek természetesen a műtárgyakban vagy az azokon lévő apróbb vízfolyásokat, más hálózati elemeken nyomvonalban tapasztalható vizesedéseket is figyelik. Rejtett vízfolyások esetén különböző diagnosztikai, például ultrahangos eszközöket vetnek be, amelyekkel tovább lehet pontosítani a meghibásodás helyét – részletezte a vízszolgáltató fontos feladatait a szakember.

Hozzátette: szintén hangsúlyos a hálózati szivattyúk, búvárszivattyúk, valamint az öblítővíz szivattyúk folyamatos és gondos karbantartása. Egy meghibásodás ugyanis, mely gátolja a vízkitermelést ezekben a hetekben, rendkívül sok kellemetlenséggel jár. 

– A TRV dolgozói tehát a nyári hónapokban még több időt töltenek azzal, hogy átvizsgálják, ha pedig szükséges, javíttassák, felújíttassák az eszközöket. Ilyenkor az érintett eszközt javítóműhelybe szállítják, ott végzik el a karbantartást – mondta el Tulok Mátyás.

Szerencsére az elmúlt időszakban rendkívüli helyzet nem volt a vármegyében, egyelőre „bírják” a kutak az igényelt mennyiségű víz biztosítását. 

– Ennek két oka is lehet. Egyrészt csapadékosabb hetek állnak mögöttünk, másrészt a lakosok tudatosabban használják az ivóvizet. Remélhetőleg egyre kevesebben töltik fel például a medencét ivóvízzel a legszárazabb hónapban, ugyanakkor többen használnak locsolásra csapvíz helyett összegyűjtött esővizet. Örömteli az is, hogy a járdák ivóvízzel történő „slagos” portalanítását sem érzik már elengedhetetlennek a lakosok – emelte ki végül az osztályvezető.

Kevesebb vizet fogyasztunk, mint tavaly

A tavalyihoz képest enyhébb a nyár, így egy-egy vármegyei település vízfelhasználásának csökkenése már most szembeötlő. 

– Törökszentmiklóson például 9 százalékkal kevesebb víz fogyott idén májustól július végéig, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez csaknem 16 ezer köbméter vízmegtakarítást jelent a településnek a három hónapra. De kevesebb víz fogyott Jászberényben és Karcagon is, előbbinél 5, utóbbinál 2 százalékkal. Kimagaslóan sok vizet „spórolt” meg Jászivány, ahol 29 százalékkal kevesebb ivóvizet fogyasztottak a lakosok idén nyáron, mint az előző év azonos időszakában – számolt be az adatokról Tulok Mátyás PR- és marketing osztályvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában