Szoljon podcast

2023.08.15. 17:25

Egy különleges laborban ismerkedtek a szolnoki kórház munkájával a hallgatók

Szakmai napnak adott otthont kedden délelőtt a szolnoki Hetényi Géza kórház skill-laborja. Az eseményen frissen végzett orvosok, valamint ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók ismerkedtek meg a labor eszköztárával, a lélegeztetés, az újraélesztés, az intubálás és a vénabiztosítás alapjaival.

Hartai Gergely

Rengeteg eszközük van, amelyekkel az orvostanhallgatók is kiválóan gyakorolhattak

Fotó: Nagy Balázs

– A Hetényi Géza kórház skill-laborját a koronavírus-járvány alatt rendezték be. Teljesen felújították azokat a helyiségeket, ahol a labor és az eszközök helyet kaptak – avatta be a résztvevőket az itt zajló munkába Veres Tiborné Finta Anett. A skill-labor asszisztense elmondta, ketten foglalkoznak a szakképzésben tanulók gyakorlati képzésével, és leginkább ápolási beavatkozásokat oktatnak. Fő profiljuk az újraélesztés, melynek elsajátítása minden dolgozó számára kötelező.

– Rengeteg eszközünk van, amelyekkel az orvostanhallgatók is kiválóan gyakorolhatnak. Most is az igényeknek megfelelően próbáltuk előkészíteni azokat. A résztvevők tanulmányozhatják a lélegeztetést, az újraélesztést, az intubálást és a vénabiztosítást – részletezte a szakember, aki arról is szót ejtett, hogy munkájuk során igyekeznek minél több tudást átadni, hogy minél szakszerűbb ellátást kapjanak a betegek.

 

Azért találtuk ki ezt a szakmai napot, hogy a most végzett kollégák, akik orvosi diplomát szereztek, illetve akik ötöd- és hatodéves hallgatók, közelebbről ismerhessék meg az intézményünket 

– vette át a szót a kórház orvosigazgatója. 

Dr. Kudrjavcev Anatolij kiemelte, legfőbb céljuk, hogy a résztvevők személyes tapasztalatokat gyűjtsenek az intézményben zajló munkáról. Éppen ezért két téma köré csoportosultak délelőtti előadásaik: egyrészt a kórház felépítéséről hallhattak az érdeklődők, másrészt pedig az itt dolgozó szakorvosjelölt rezidens kollégák, illetve fiatal szakorvosok személyes tapasztalatainak bemutatására fókuszáltak.

A mai programunkra mintegy harmincöten jöttek el, és azt gondolom, a kezdeményezésünk sikeresnek mondható. Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre, és az érdeklődést látva megerősödött bennünk, hogy a szakmai napnak van értelme, általa hasznos információkhoz jutnak a fiatalok 

– fogalmazott az orvosigazgató.

Amint a helyszínen megtudhattuk, a rendezvényre az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők. Sokan jöttek Szolnok környékéről, de volt, aki Szegedről, sőt, Mosonmagyaróvárról utazott el a kórházi eseményre.

Molnár Enikő hatodéves szegedi orvostanhallgató például azért látogatott el a szakmai napra, hogy jobban megismerje a szolnoki intézmény munkáját. 

Megtetszett, hogy van egy technikai-gyakorlati háttere a mai napnak, így nem csupán ismerkedésről szól a rendezvény, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatjuk magunkat. Az előadások során rendkívül hasznos volt, hogy a rezidensi képzésről is tájékoztattak bennünket, erről ugyanis ritkán hallhatunk az egyetemi évek alatt. A legtöbben ezért úgy érezzük, hogy miután végzünk az egyetemen, nem tudjuk, hogyan tovább. Én magam általános belgyógyász szeretnék lenni, és érdekel az endokrinológia, a nefrológia és a hematológia is 

– zárta mondandóját Molnár Enikő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában