Szoljon podcast

2023.08.20. 15:10

Hetven kilós kenyeret emeltek ki a Kárpát-medence kemencéjéből a szolnoki Művésztelepen

Új technológiával készült a Kárpát-medence kenyere Szolnokon. A Művésztelepen tíz éve építettek kemencét, hogy az összetartozást jelképező kenyerek és kalácsok abban sülhessenek évről évre. Diószegi László, Sepsiszentgyörgy pékmestere hírportálunknak a mostani előkészületekről is mesélt.

Pakainé Pusztai Nóra

A Szolnoki Művésztelepen lèvő kemencében sült Kárpát-medence kenyere

Fotó: Kiss János

Tíz esztendős a Kárpát-medence kemencéje a Szolnoki Művésztelepen. Akkoriban az egyeztetéseket és tervezést követően Deák András kemenceépítő mester munkájának köszönhetően készült el az építmény, mely Magyarország talán legnagyobb kemencéje. Az elmúlt tíz évben volt már, hogy 350 kilogrammos kenyér is sült benne. 

Szolnokról a székely mester által épített kemencével és ezzel a kezdeményezéssel is üzenünk a világ magyarjainak, hogy együtt vagyunk

 – mondta Szalay Ferenc polgármester.

A kemencében két nap alatt összesen körülbelül hétszázötven kilogramm kenyér sült, melyek elkerülnek Zentára, Sepsiszentgyörgyre és Révkomáromba is.

Hét pékmester kézzel gyúrta össze az alapanyagokat és dagasztotta a tésztát, mintegy ötszáz kilogramm lisztet használtak fel. A Kárpát-medence kemencéjéből egy hetven kilogrammos kenyeret emeltek ki vasárnap délelőtt, az elmondások szerint ötven és harminc kilogrammos darabok is készültek az elmúlt napokban. 

– Megpróbáltunk egy új technológiával dolgozni, egy picit keményebb tésztát kevertünk be és sokkal kisebb hőfokon sütöttük, felvállalva azt a kockázatot, hogy megszakad a kenyér,  mert nincs meg az a fok, ami felkapná a tésztát. De megpróbáltuk elérni, hogy ne legyen szén a teteje és ne kelljen kaparni. Mondjuk nekünk, székelyeknek az a tradicionális, hogy leverjük a szenes kérget. Szóval időben többet sütöttük, de a kenyeret már egyből lehet fogyasztani, ráadásul ennek a kérge vastagabb – részletezte Diószegi László, Sepsiszentgyörgyi pékmester.

A végeredmény tehát egy tökéletes, finom, rusztikus, házi kenyér lett. 

– Csak azok az anyagok kerültek bele, ami mindig kell a kenyérbe. Az igaziban liszt, víz, só, élesztő és pityóka található. Sőt most már az élesztőt sem mindig tesszük bele, ha van idő a kovászt ápolni, etetni, babusgatni, akkor az élesztőt is ki lehet hagyni – mondta az igazi kenyér titkáról a mester.

A Szolnoki Művésztelepen tartott rendezvény részeként az elkészült kenyeret és a jubileum alkalmából a kemencét is megáldották. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában