Szoljon podcast

2023.08.22. 19:43

Még harcsatepertő is van benne: különleges hamburgert készítettek a Tisza-tó születésnapjára

A gasztrovilágban is fontos eseménnyé vált a Tisza-­tó és a Hortobágyi Nemzeti Park ötvenedik „születésnapja”, ugyanis olyan különleges ételek születtek a dupla jubileum kapcsán, melyek külföldről is vonzzák az ínyenceket. Szakértőkkel együtt kóstoltuk meg a Tisza-tó 50 és a Hortobágyi Nemzeti Park 50 elnevezésű, különleges hamburgereket.

Köllő Judit

Barabás Csaba Heinz mutatja a Tisza-tó 50 fantázianevű hamburgert

Fotó: Nagy Balázs

Idén lett 50 éves hazánk legnagyobb mesterséges tava, a Tisza-tó. Az évfordulót nemcsak fesztiválokkal és programokkal ünnepelhetjük, hanem helyi finomságokkal is. Ilyen például a Tisza-tó 50 és a Hortobágyi Nemzeti Park 50 hamburger, mely a tiszafüredi Barabás Csaba Heinz és Jancsa Jani streed food szakértő fejéből pattant ki a két „születésnap” alkalmából.

Tisza-tavi és hortobágyi emberként szívügyünknek tekintjük az ötvenedik évfordulót

 – mosolygott Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája. – A jeles alkalom kapcsán már korábban a fejünkben volt egy ötlet annak érdekében, hogy kellő figyelmet szenteljünk az ünnepnek. Természetesen választhattunk volna valamilyen emblematikusabb ételt is, azonban úgy éreztük, fiatalosabb megközelítésben kell gondolkodnunk, így maradtunk a street foodnál. Jancsa Janival közösen azt szerettük volna, ha a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulójának a híre olyan fiatalokhoz is eljutna, akik nem ismerik ezt a vidéket. 

 

A közös ötlet bevált, ennek köszönhetően rengeteg fiatal, köztük sok külföldi érkezett megkóstolni a burgereket, és töltötte a Tisza-tónál a hétvégét. 

– Mindkét fogás nagyon egyedi összeállítás. Arra fókuszáltunk, hogy környékbeli alapanyagokat, ízeket, szokásokat és bevált elemeket gondoljunk újra – fejtette ki Csaba. 

– Hamburgereink igyekeznek utalni arra a két tájegységre, melyek születésnapját ünnepeljük velük. A Tisza-­tó 50 elnevezésű hamburgerbe halászléketchupot, fűszerezett süllőhúspogácsát, harcsahaltepertőt, füstölt tejfölt, római salátát és egy apró titkot tettünk. A hortobágyi 50-es hamburgernél pedig visszatértünk az alapokhoz: ebben ugyanis Hortobágy Angus marhahúspogácsa található grillezett kecskesajttal, áfonyás BBQ-szósszal, salátával és kovászos uborkával. A különlegességük még az is, hogy nem hagyományos hamburgerbuciban vannak, hanem kovászos tésztájú cipóban. A legtöbb ember imádja ezt a fajta ételt, így mertünk újítani és belevágni. Eddigi tapasztalataink alapján a Hortobágyi Nemzeti Park hamburgere népszerűbb, mivel közel 200-at készítünk belőle hetente. Őszre olyan terveink is vannak, hogy kissé átalakítjuk őket, de év végéig a kínálatban tartjuk ezeket az ínyencségeket.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában