Avatóünnepség

2023.08.25. 19:52

Megvalósult közösségi álom: átadták Jásztelek első bölcsődéjét – galériával, videóval

Hamarosan gyerekzsivajtól, nevetéstől lesz hangos Jásztelek első bölcsődéje, melyet pénteken adtak át ünnepélyes keretek között. Az új, modern tizenkét férőhelyes bölcsőde közel 370 millió forint pályázati támogatásból épült meg. Az önkormányzat egyik fontos célja, hogy a helyi családokat segítve modern, gyermekbarát környezetben biztosítsa a szakmai hátteret a gyerekek képességeinek kibontakoztatásához.

Illés Anita

Új, korszerű tizenkét férőhelyes bölcsődével gazdagodott Jásztelek

Fotó: Pesti József

A bölcsőde korszerű, impozáns épületét a Szabadság út 84. szám alatti építési telken alakították ki, ahol a beruházás előtt az egykori községháza állt nagyon rossz állapotban, teljesen elhagyatottan. Az épületet lebontották, a helyére megálmodták a legkisebbek birodalmát, mely nemrég elkészült, pénteken pedig ünnepélyesen átadták és felavatták.

A múltból a jövőbe vezető út fontos állomásához érkeztünk ma, hiszen egy ilyen beruházás nem szólhat másról, mint a jövőről, az eljövendő nemzedék biztonságáról. Óriási dolog számomra, hogy átadhatjuk a falu első bölcsődéjét 

– kezdte köszöntőjét Tóth Nóra. 

A polgármester a beruházás részleteivel kapcsolatban elmondta: az önkormányzat 2019-ben támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban bölcsődei férőhelyek kialakítására.

 A sikeres pályázati elbírálást követően 208 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a település. Az időközben megnövekedett költségek miatt többletámogatást igényeltek, melynek eredményeként több mint 160 millió forint plusz forrást kapott az önkormányzat. Így a tizenkét férőhelyes bölcsőde beruházás közel 370 millió forintból valósult meg. 

A projekt a minőségi ellátás feltételeinek megteremtéséhez szükséges eszközök és speciális fejlesztőjátékok beszerzését is tartalmazta, valamint játszóudvart, parkolókat alakítottak ki. A fejlesztésnek köszönhetően négy új munkahely létesült a faluban. Tóth Nóra az eseményen köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a beruházás megvalósításában, a bölcsődei ellátás megszervezésében. 

– Amikor bölcsődéket adunk át, a jövőbe fektetünk, hiszen a felnövekvő generációnak biztosítjuk a legmegfelelőbb körülményeket a fejlődésükhöz – mondta az átadó ünnepségen Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivő. 

Hangsúlyozta: a kormány a családokra épít, mert ők alkotják a magyarság jelenét és jövőjét. Ezért a családok támogatásának fontos része a bölcsődei infrastruktúra fejlesztése is, ami segíti a szülőket abban, hogy ha szeretnének, akkor vissza tudjanak térni a munkába.

– Az elmúlt közel másfél évtized kitartó erőfeszítései meghozták gyümölcsüket, hiszen 2010-hez képest több mint 90 százalékkal nőtt meg a bölcsődei férőhelyek száma. 32000-ről 61651-re növeltük ezek számát. De nemcsak a férőhelyeket bővítette a kormány az elmúlt években, hanem több lépcsőben jelentős béremelést valósított meg. 2010-hez képest ez átlagosan több mint háromszoros bérfejlesztést jelent – emelte ki a kormányszóvivő. 

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a kormány nem hagyja magára a kistelepüléseket, így Jásztelket sem, mely sokkal nagyobb kihívásokkal küzd, mint a környező, nagyobb bevételből gazdálkodó városok. 

Jásztelek polgármestere az elmúlt években nemcsak talpon tudta tartani a települést, hanem tovább fejlesztette. A Magyar Falu Programban minden pályázati lehetőséget megragadott, gyarapodott, szépült a település. Volt olyan időszak, amikor alig több mint harminc gyerek járt a helyi iskolába, ezért óriási jelentőségű, hogy ma közel száztíz tanulója van az intézménynek 

– mondta a honatya. 

A rendezvényt verses, zenés, táncos előadások színesítették a helyi óvodások, iskolások közreműködésével. A szalagátvágás után a meghívott vendégek megtekintették az új bölcsődét, mely a szükséges engedélyek beszerzését követően hamarosan megkezdi működését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában