Digitális Közösségi Alkotóműhely

2023.08.25. 13:55

Saját robotot építettek az ifjú mérnökpalánták a szolnoki táborban – galériával

Lelkes „kölyökmérnökök” népesítették be a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyét, az intézmény idén is meghirdette különleges táborát hatodik és hetedik osztályos általános iskolások számára. Az ifjú mérnökpalánták öt napon át készítették, programozták önjáró robotjaikat, különböző automatizált szerkezeteiket. A foglalkozásokat különböző tematikák alapján – tervezés, 3D-nyomtatás, lézervágás, robotépítés és programozás – szervezték.

Köllő Judit

Kíváncsi és kreatív csapat jött létre az idei Kölyökmérnök táborban

Fotó: Mészáros János

Ezen a nyáron is kiemelkedően népszerű volt a fiatalok körében a „Kölyökmérnök” elnevezésű pályaorientációs tábor. Hajnal-Papp Zoltán, a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyének vezetője arról számolt be hírportálunknak, hogy ezúttal harminchárom fiatal jelentkezett a foglalkozásokra, akik közül többen már évek óta erősítik a táborozók csapaszellemét.

A diákokat két csoportra bontották, a kezdők riasztórendszereket készítettek, a haladó csoport pedig klasszikus robotikai feladatot kapott, úgynevezett arduino vezérelt robot autókat alkottak meg.

– Hál’ Istennek évről-évre egyre népszerűbbek ezek a  táborok – fejtette ki hírportálunknak a műhelyvezető. 

– A pénteki volt a zárónapja a tábonak, ahol robotika tematikájú eszközökkel ismerkedhetnek az általános iskolások. A nagy létszám ellenére kifejezetten jó csapat jött össze, mindannyian kíváncsiak és érdeklődőek voltak a különböző témák iránt. A foglalkozások csoportbontásban zajlanak, vannak a haladók, akik robotautókat készítettek, illetve vannak a kezdők, akik egy egy apró számítógéppel állítottak össze egy riasztórendszert. Minden alkalommal nagy figyelmet szentelünk annak, hogy bárki jelentkezzen is a táborba, az megtalálja az érdeklődési körének megfelelő tevékenységet – tette hozzá Hajnal-Papp Zoltán.

A lelkes diákok az első napon a 3D-nyomtatással ismerkedtek meg, a második napon pedig már a lézervágásé volt a főszerep: egy fogaskerékrendszert terveztek meg, és vágtak ki a gyerekek. A harmadik napon a programozás alapjait sajátíthatták el. A negyedik és ötödig napon pedig a robotika alapjaival ismerkedhetnek meg két csoportban.

– Alapvetően mindenki számára nyitott ez a tábor, például egyre több lány is érdeklődik a terület iránt – folytatta Hajnal-Papp Zoltán. 

Sőt! Azt is bátran elmondhatjuk, hogy sok témakörben ügyesebbek és precízebbek is. A robotok készítésénél a fiúk a műszaki dolgokra helyezték a hangsúlyt, míg a lányok a külcsínre és a színekre fókuszáltak. Ennek köszönhetően kifejezetten látványos darabok készültek...

A tizenkét éves Kökény Dánielt már egészen kisgyermekkora óta érdekli a robotika és a programozás, így nagy izgalommal várta a tábort.

– Szuper hetet zártunk! Ebben a táborban minden olyan robotikával kapcsolatos témát körbejártunk, ami engem érdekel – mesélte mosolyogva Kökény Dániel, aki először jár a foglalkozásokon. 

Egy labirintust készítettem 3D-nyomtatóval, lézervágóval megalkottam egy stresszoldó fogaskerék rendszert, és egy vezethető autón is dolgoztam. Régóta érdekel a programozás és a robotika, szeretnék a jövőben ilyen irányban továbbtanulni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában