Galériával

2023.08.05. 17:03

Szombat délután kötöttek ki Szolnokon a petkalózok

Szombat délután érkezek az XI. Tiszai PET Kupa résztvevői Szolnokra. Hamarosan összegzik a begyűjtött munkájuk eredményét, amelyről az este folyamán hírportálunk is beszámol.

Köllő Judit

A tíz pethajós csapat és a jelentős kenus különítmény Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével tisztította a folyót és árterét, egészen Szolnokig

Fotó: Nagy Balázs

Immáron több mint 10 éve szervez az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület pethajós folyami versenyeket a Tiszán és annak mellékfolyóin. A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. Idén nyáron már két, eredményes verseny is lezajlott. Júniusban a IV. Tisza-tavi PET Kupán gyűjtötték a kalózok a hulladékokat, július első hetében pedig középiskolás csapatok takarították a tavat az Ifjúsági PET Kupa keretében. 

A Tisza-tavat érintő versenyek során begyűjtött hulladék mennyisége idén már csaknem 10 tonnánál jár. 

A régióban Kisköre szerepvállalása nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. Az idén 50 éves Kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a Kiskörei Folyómentő Központ a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik.  

A XI. Tiszai PET Kupa első napjaiban, július 29-30-án a Ring-a-tó Kisköre Strand és Apartmanpark partján épültek a hulladékgyűjtő pillepalack hajók, majd innen július 31-én, hétfőn rajtolt a flotta. A tíz pethajós csapat és kenus kísérőik Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével tisztították meg a folyót és árterét, egészen Szolnokig. A kiskörei zsilipelést követően a mezőny a Közép-Tiszát vette célba, ahol ezúttal a folyó Kisköre és Szolnok közötti része tisztult meg. Hamarosan összeszámolják a begyűjtött hulladék mennyiségét, az eredményt rövidesen közzé teszik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában