Palotai Ádám

2023.08.19. 18:30

Törökszentmiklósról érkezett Palotai Ádám, Kenderes új plébánosa

Augusztustól Koltavári Attila kenderesi plébánost Homrogdra helyezte dr. Ternyák Csaba egri érsek, helyére Törökszentmiklósról Palotai Ádám plébániai kormányzót nevezte ki. Vasárnap a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban tartott első búcsúi szentmiséjén találkoztunk, ahol itt voltak szülőfalujából, Sajóvámosról szülei és bátyja is.

Daróczi Erzsébet

Palotai Ádám a kenderesi szentmisén

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Miskolcon születtem, 2014-ben szentelt pappá Egerben dr. Ternyák Csaba érsek, azóta szolgáltam Miskolc-Diósgyőrben, majd Törökszentmiklóson, s mostantól Isten kegyelméből Kenderesen kezdhettem meg papi szolgálatom. 

Nagy várakozással és szeretettel jöttem ide, szeretnék az itt élő katolikusoknak jó pásztora lenni és minél több embert Jézushoz vezetni. A törökszentmiklósi hat év alatt a vidéket megismertem, megtapasztaltam az itt élő emberek lelkiségét, gondolkodásmódját, szokásrendszereit. Vannak terveim, amit szeretnék a Jóisten segítségével megvalósítani. Szeretném, ha minél több ember járna a vasárnapi szentmisékre, imádkozna, járulna a szentgyónáshoz, szentáldozáshoz. 

Ma sokan eltávolodtak az egyháztól, őket szeretném visszasegíteni a Jóisten felé. Sok a meg nem keresztelt ember ezen a vidéken, nincs egyházi házasság, elsőáldozó, bérmálkozó, így szeretném a keresztény élet útjára vezetni az itt élőket és elmélyíteni hitüket 

– sorolja terveit Palotai Ádám, aki elmondta, a hitoktatás megoldott mind az öt településen, hittantanárokkal, de lesz, ahová foglalkozik majd az elsőáldozó gyerekekkel. 

Kenderesen a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Liliom Óvodában szeretné megerősíteni a hitoktatást, de Kunhegyesen a református és az állami iskolában is, ahová ő fog járni, míg Tomajmonostorán hitoktató végzi a hittan szolgálatát.

 – A következő időszak az építkezésé lesz a településeimen. Hálás vagyok elődömnek, Koltavári Attilának azért, hogy ilyen szépen felújított templomokat örököltem meg tőle, így ezzel nekem nem kell foglalkoznom, több időm lesz a hívekre – sorolja Palotai Ádám.

– Mi jelenti a kikapcsolódást?

– Erre nehéz válaszolnom, mert hivatásként élem meg a papi szolgálatot, boldog vagyok, hogy a Jóisten ügyét szolgálhatom, ez az életem, de szeretek kertészkedni, így a plébánia kertjével is foglalkozom majd. A plébánia ajtaja mindenki előtt nyitva, jöhetnek a hívek bármilyen problémával, kéréssel. A következő hetekben igyekszem megismerni az intézményvezetőket, a polgármestereket, a társegyházak vezetőit és a jövőben jó kapcsolatot törekszem velük.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában