Bácskossuthfalva

2023.09.30. 15:53

A Vajdaságban járt a kunsági csoport

A bácskossuthfalvi művelődési központ 12. Népművészeti táborában az elmúlt héten részt vettek a „Nagykunsági Kunhímző Közösség” kisújszállási és kunhegyesi tagjai, akik Bán Andrea néprajzkutató vezetésével utaztak ki a Vajdaságba.

Daróczi Erzsébet

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A közösség tagja az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségnek is.

A „KUNhímes kollekció” bemutatásával és kiállítással indult a munka, ahol a résztvevők megcsodálhatták a kunsági szűcs és kunhímzéssel készült terítőket, párnákat, hiszen a tábornak a kunsági szűcshímzés volt a témája. Az egy hét alatt a Nagykunságban alkotó szűcsök munkáival, mintáival ismerkedhettek meg a résztvevők. Minden táborozó a régi minták alapján saját mintát szerkesztett igénye, ízlése szerint, a megengedett minta követelményeknek megfelelően. A résztvevő lányok, asszonyok szorgalmasak voltak, sok szép kunsági egyszínű és színes minta született. A nagykun kisbunda ornamentikájának feldolgozását Gaál Sándor kisújszállási szűcsmester mintája alapján készítették el. 

A minták rákerültek az alapanyagra és elkezdődött a hímzés, amelyen Kisújszállás, Kunhegyes, Bácskossuthfalva, Kishegyes, Bácsfeketehegy, Törökfalu és Tornyos hímzői vettek részt. A tábornak mindenképpen lesz folytatása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában