Programajánló

2023.09.08. 09:00

Gasztronómiai kavalkáddá válik a Jászkunság a következő napokban

A 25. Szolnoki Gulyásfesztiválon finomabbnál finomabb ínyencségek rotyognak majd a bográcsokban szeptember második hétvégéjén, koncertekből sem lesz hiány. Kunszentmártonban lecsók, Cibakházán szárnyas ételek versenyeznek. Túrkevén és Újszászon a város születésnapját ünneplik, Tószegen a nyarat búcsúztatják a következő napokban.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Péntek:

Szolnokon, a Tiszaligetben reggel 8 órakor diákok főzőversenyével nyitja meg a kapuit a 25. Szolnoki Gulyásfesztivál. 16 órától a Re-G zenekar szórakoztatja a közönséget, majd fellép az ETNOTON, a Balkansambel és a Milagro. Az estét Dj Eszenyi zárja. A Give Sound Rockszínpadon este 6 órától a Free Birds, a Bing Band, a Molnár Róbert Band, a The Airship, az UHC, a Musicum és a Black Störk csap a húrok közé.

Túrkevén, a Vadász Pál Kiállítóteremben délután 3 órakor nyitják meg a Kopa Zsigmond építőmester építészeti hagyatéka kiállítást, 4 órától a városi könyvtárban helytörténeti délutánt tartanak.

Martfűn Sléder Fanni tárlatát Révi Norbert szobrászművész nyitja meg délután 6 órakor a művelődési központban. A rendezvényen közreműködik Gyurics György hegedű- és gitárművész.

Tószegi Nyárutó rendezvényt tartanak a focipályán. Este 6 órakor Szécsi Pál-esttel készülnek a „Legendák hétvégéjére”, majd  az érdeklődőket Gergely Róbert szórakoztatja bársonyos hangjával. 8 órától Kovács Kati lép színpadra, zárásként 10 órától az Új Babylon koncert kezdődik.

Szombat:

Szolnokon folytatódnak a Gulyásfesztivál programjai, a csapatok reggel 6 órakor már fakanalat ragadnak. A zenész ébresztő a belvárosból 9 órakor indul a Tiszaligetbe, az ünnepélyes megnyitót 10 órakor tartják, a színpadon a különböző zenei összeállítások és a testvérvárosok előadásai váltják egymást. 12 óra 40 perctől színpadi beszélgetésre várják a fesztivál vendégét Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét. A délután folyamán fellép egyebek mellett Bo Viktor, Solymos Tóni, az érdeklődők Kozmix „kiskoncertre” is számíthatnak. Dj Váli fél 2-ig forgatja a korongokat. A Give Sound Rockszínpadon este 6 órától a Hard Box, a Korona, a Midller, a Lady Macbeth, a Cry Free és a The MilfGlue zenél.

Tószegen is folytatódik a „Legendák hétvégéje”. A nap főző- és horgászversennyel indul. Délután 2-től az iskolások és óvodások műsora után kezdődnek a koncertek a focipályán, Bunyós Pityu, Delhusa Gjon, Hevesi Tamás, Szekeres Adrienn és a Karthago lépnek fel. Este fél 10-kor tűzijátékban gyönyörködhetnek a vendégek, majd Zoltán Erika fellépése teszi fel a koronát a kétnapos programra.

Karcagon egy év kihagyás után szervezik meg a Ligeti Pikniket. A Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesület által életre hívott rendezvénysorozatra az Akácliget Gyógy- és Strandfürdő melletti Turisztikai Rendezvényközpontba 9 órától várják az érdeklődőket.

Berekfürdőn hajnaltól éjszakáig színes programokat kínálnak a falunapon. 9 órától a legszebb kerteket díjazzák, majd helyi és környékbeli tánccsoportok lépnek fel a rendezvénytér színpadán. 15 órától Sipos F. Tamás műsora, majd este 6 órától a Kávészünet zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt. A napot Farkas Judit utcabállal zárja.

Kengyelen nem csak futásban, de labdarúgásban, főzésben és ügyességi versenyekben is összemérhetik tudásukat azok, akik részt vesznek az idei hagyományos kengyelfutáson. A mezőny 8 óra 30 perckor indul a bagimajori Erzsébet parkban. A megnyitót 9.30-kor tartják. Állandó programként körhinta, ugrálóvár, hintókocsikázás várja a legfiatalabb látogatókat, a bográcsokban pörköltek rotyognak. Lesz még a kötélhúzás és tombolasorsolás.

Tomajmonostorán ünnepi szentmisével indul a Mária Napi Búcsú reggel 9 órától. A helyi általános iskola udvarán foci rangadóval, népi játékokkal, kirakodóvásárral, és zenés produkciókkal várják az érdeklődőket. Az est további részén Baby Gabi és a Holdvirág zenekar interaktív koncertje színesíti a programot.

Tiszaszőlősön szüreti vigadalommal köszöntik a hétvégét délután 2 órától. A Tisza-tavi néptánc AMI előadásával indul a program, ünnepi vásárral és számos előadással készülnek. Az eseményen hallhatjuk Kulcsár Sándor citeraművész játékát, Radics Márk énekhangját, a Tiszaszőlősi óvodások műsorát és a Búzavirág népdalkör szüreti dalocskáját is.

Törökszentmiklóson az Óballai falunap eseményei több helyszínen zajlanak. Az iskolánál már 10.30-tól indulnak a műsorok, az intézmény nagytermében 11.30-tól ünnepi szentmisét tartanak. 17 órától Berecz András Kossuth-díjas mesemondó lép fel. A koncertek és utcabál egészen hajnal 1 óráig folytatódik. Eközben a Fő utcán és a Haranglábnál is népzenei és kulturális programok biztosítják a kikapcsolódást.

Túrkevén délután 3 órakor nyitják meg a városnapi rendezvényt a Liget pavilonban. A Mákvirág duó gyermekzenekar 4 órától mutatkozik be, majd fellépnek az Egressy Béni Zeneiskola növendékei és természetesen a táncos előadások sem maradhatnak el. Este 9 órától a Körös Party Band zenél egészen hajnalig.

Újszászon is a városnapját ünneplik, a programok részeként 9 óra 30 perckor felvonják a zászlót, majd gálaműsor keretében átadják a település díjait. A motoros felvonulás délután 2 órakor veszi kezdetét. A helyi és térségbeli kulturális csoportok délután 4-től mutatkoznak be, a tűzijáték után Paulina ad koncertet.

Kunszentmártoni vásártérre szervezték a családi nappal egybekötött lecsófőző versenyt. Az ingyenes gyermekprogramok között a sétalovaglás, valamint a tűzoltó bemutató is szerepel.

Cibakházán szárnyas ételek főzőversenyét tartják. A Nádas Vendéglő és Rendezvényháznál 9 órakor gyülekeznek a csapatok, az egész napos kísérő programok között szerepel az ingyenes ugrálóvár és lovaglás. Kiállítással mutatkozik be Lakatos Roland fazekas. A színpadon fellépnek a környékbeli néptánccsoportok, a Hunyadiak délután 6 órától középkori bemutatóval készülnek, majd Három Anikó keleti táncshowja kápráztatja el az érdeklődőket, ezután Kertész Iván slágereket énekel. Negyed 10-kor vízjáték és lángshow követi a fellépőket, az estét utcabál zárja Mulatós Katával.

Vasárnap:

Cibakházán a hagyományok vonzásában újra kézműves és kirakodóvásárt tartanak a piactéren. A színes programok között szerepel, hogy a reggeli órákban, amennyiben az időjárás is engedi, hőlégballonból lehet megtekinteni a tiszazugi települést, de 10 órától lesz erős emberek versenye. 12 óráig a légvárat és ugrálóvárat ingyenesen lehet használni. Délután 4 órától Szarvas András atya halálának tizedik évfordulója alkalmából a cibakházi templomban szentmisét celebrál Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke.

Túrkevén 10 órakor rajtol a III. Tour Keve a Liget pavilonból. A 20 kilométeres rövid vagy a 2-szer 20 kilométeres hosszú táv mellett a gyerekek 7 kilométer megtételére is jelentkezhetnek. A résztvevőket meglepetés ajándékkal várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában