Beszélgetés

2023.09.30. 17:30

Kovács Pál: Amerre csak járok, büszkén hirdetem karcagi gyökereimet

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdasági Díjban részesült Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal energetikai elnökhelyettese, Karcag szülötte a vármegyei önkormányzat augusztus huszadikai, állami ünnepséghez kapcsolódó megemlékezésen a szolnoki vármegyeházán. Pályafutásáról, illetve karcagi gyökereiről beszélgettünk a díjazottal.

Daróczi Erzsébet

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke (balra) adta át a rangos elismerést Kovács Pálnak

Fotó: Dede Lilla

– A szülők, a család, a barátok és ismerősök, a nagybetűs otthon és iskola, a kiváló tanárok, az osztálytársak, a közel négy évszázados gimnáziumi múlt és a zene szeretete – ezt mindet jelenti számomra Karcag. Meg persze a birkapörkölt ízét és a „kisfürdőt” is – kezdte Kovács Pál. 

– Bárhová megyek országszerte, sőt világszerte, karcagival biztosan találkozom! Karcagra jó hazatérni keletről és nyugatról is. A karcagiak számon tartják egymást, örülnek egymás sikerének, erősítik egymást. Sok „míves főt” adtunk a nemzetnek, és ebben az én generációm is az élen jár. Amerre járok, büszkén hirdetem a karcagi származásomat.

A háromkötetes „Karcag ma is a szívem csücske” sorozatból mindig van nálam egy-egy ajándékpéldány, ha tehetem, ajánlom a karcagi gyógyvizet és a Zádor-hidat, na meg a szélmalmot.

– A paksi szomszédaim alig várják, hogy megkóstolják a feleségem, Krisztina által készített Ferdinándot. Sok-sok látogató tekinti meg az atomerőművet, ahol több karcagi csoportot is volt szerencsém végigkísérni. Karcagiakért az ember mindent igyekszik megtenni – tette hozzá a díjazott. Kovács Pál számára vármegyénk támogatása, segítése is fontos feladat.

– Bárhol az országban, ha az esti órákban feltekintek a lámpákra, akkor tudom, hogy minden második égőt a közreműködésemmel irányított, működtetett atomerőmű világít meg, az áram fele innen származik. Az egész nemzetgazdaságot segítjük, így Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét is, ahol most díjjal ismerték el munkámat, ami számomra rendkívüli megtiszteltetés! Felemelő érzés, hogy a szűkebb hazám, Karcag polgármestere és önkormányzata jelölt erre a kitüntetésre. 

A díj elismerése a szakmai életpályámnak, melyet eddig az atomenergia békés célú használatának szenteltem, illetve a külhonban hasznosan eltöltött tizenkét évnek, valamint a nyolcévnyi államtitkári helytállásnak

– sorolta Kovács Pál, akit munkája ismét Pakshoz, az atomerőműhöz köt. 

– Az erőmű vezérigazgatójának kabinetfőnöke vagyok. Sokrétű, változatos munka, érdekes, a gazdaságunk szempontjából is stratégiai fontosságú feladatokat oldunk meg. A szomszédunkban együttműködünk az épülő jövőnkkel, a Paks 2 projekttel. Emellett két egyetemen is oktatom a fiatalabb generáció mérnökeit és jogászait atomerőművi ismeretekre és hőfizikára – árulta el a díjazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában