Restaurálás

2023.09.23. 15:30

Különleges eljárással varázsolták újjá a földvári főtér híres díszét – galériával

Komoly sérülései miatt nem várhatott tovább a tiszaföldvári Kossuth szobor restaurálása. Az alkotás másfél hónap után, megújulva kerülhetett vissza a tiszazugi város főterére. A felújítási munkálatokat Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész a Szolnoki Művésztelepen végezte.

Pakainé Pusztai Nóra

Pogány Gábor Benő (középen) és Baráth Fábián szobrászművészek a Szolnoki Művésztelepen varázsolták újjá a Kossuth szobrot

Fotó: Mészáros János

Augusztusban szállították el Tiszaföldvár főteréről a Kossuth szobrot, az állapotromlás miatt elengedhetetlenné vált a restaurálása. A Tiszazugi Földrajzi Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán másfél millió forintot nyert a munkálatokra, melyet az önkormányzat további nyolcszázezer forinttal egészített ki.

– A Petőfi emlékév kapcsán az 1848-49-es  szabadságharc időszakához kapcsolódó emlékhelyek felújítását támogatták. Nálunk a Kossuth szobor talapzatán ezen időszak helyi katonáinak névsora látható – magyarázta Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója.
Hozzátette: fontosnak tartották, hogy szakmai kézbe vegyék a felújítás ügyét, a munkálatok elvégzésére Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművészt kérték fel. Egyéb kisebb, de fontos feladatokat, mint például a környezet rendbetételét, a koszorútartók visszahelyezését vagy éppen a korlátszerkezet felújítását a Tiszaföldvári Városüzemeltető Nonprofit Kft. munkatársai végezték.

A szobrot 1914. május 2-án adták át, akkor hetvenedik Kossuth szoborként tartották nyilván az országban. Azóta nem is emelték le a talapzatáról, de mostanra komoly sérüléseket figyeltünk meg rajta

 – fejtette ki. 

A hiányosságokat a szakemberek pótolták, ezekben az esetekben prof. Hermann Róbert volt a segítségükre, aki a kartartó zsinór milyenségére is nagy hangsúlyt fektetett. 

 

– Szlankó István, aki 2003-ig vezette a múzeumot sok értékes fotót készített az ötvenes és hatvanas években, melyek forrásértékűek és felhasználhattuk a restaurálás során – emelte ki. 

Utolsó simításként csütörtökön a szobrászok speciális vegyszerrel permetezték és ráégették az új patinaréteget a szoborra, melyet már vissza is állítottak a helyére.

– Izgatottan vártuk, hogy a megújult szobor visszakerüljön a talapzatra és méltó átadást is tervezünk. Többen megfogalmazták, hogy az elmúlt másfél hónapban hiányzott a főtérről – fűzte hozzá Béres Mária.

A helyi szobrász egyetlen jelentős alkotása a Kossuth szobor

Az alkotó Poroszlai Sándor, tiszaföldvári születésű szobrászművész, az evangélikus iskola tanítója figyelt fel a különleges tehetségére. A szülőket rávette, hogy taníttassák a fiút.

– Zentán tanult kőfaragónak, majd Budapesten a képzőművészet szobrászati irányát választotta, ezután Franciaországban, egy párizsi műteremben fejlesztette tudását, így került haza Magyarországra – mesélte a fiatal szobrász életéről Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója.

A Kossuth szobrot a művész egyik legjobban sikerült alkotásaként jellemezték. Poroszlai Sándor életében ez maradt az egyetlen kiemelkedő, mivel az első világháború kitörésekor behívták katonának, a frontvonalra került és sosem tért vissza.
– Nevével legközelebb a Hősök emlékművének talapzatán találkozhattunk – mondta az igazgató.

Újabb emlékhelyeket is kialakítanának Tiszaföldváron

Az Őrszem nevet viselő Hősök szobrát 2016-ban újították fel, két évvel később a város és a múzeum összefogásával a Hősök kertje temetőrész szépült meg.

– Most talán új emlékhelyek kialakítására kellene vállalkoznunk, ehhez kapcsolódóan terveink is vannak – magyarázta Béres Mária. Hozzátette: dr. Varga Lajos, a múzeum alapítója gyakran írt arról, hogy kiknek kellene emléket állítani, őket vennék sorra, de ehhez pályázati forrásra vagy közösségi összefogásra van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában