Programajánló

2023.09.15. 09:00

Számos sport- és kulturális esemény közül lehet választani hétvégén a Jászkunságban

Európai Mobilitási Hét, Kulturális Örökség Napja, sok városnap és hagyományőrzés, valamint egész napos találkozók színesítik hétvégén a vármegye programjait.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

PÉNTEK 

Szolnokon, a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület közreműködésével Honfoglaló délutánt tartanak 15 órától a Hild Viktor Könyvtár és Közösségi Térben. Az eseményen többek között az íjászatot, a jurtaállítást, a tűzcsiholást és a lepényütést is megismerhetik az érdeklődők. 

Ugyanekkor Szandaszőlősön, a Lengyel Antal téren Mustivállal várják az érdeklődőket. Az eseményen számtalan programmal, többek között kézműves foglalkozással, népi játszótérrel, tánctanítással, mustkészítési lehetőséggel várják a látogatókat. 

Ezen a napon kezdődik és vasárnapig tart az 51. Országos Elsősegély-nyújtó Verseny Szolnok belvárosának 20 helyszínén, reggel 8 és délután 17 óra között. A versenyen élethű baleseti szimulációkat mutatnak be. 

Karcagon ezen a napon kezdődik és vasárnapig tart az V. Hortobágy Kupa díszmadár kiállítás a Karcagi Ifjúsági Házban. 

SZOMBAT 

Tiszafüreden délelőtt 7 óra 30 perckor a betyáros ízek főzőversenyével indul a X. Hagyományőrző Betyártalálkozó a Patkós csárdában. 8 órától csergetésekkel ébresztik a falut a hagyományőrzők, a megnyitó 10 órakor kezdődik, majd különböző bemutatókkal, színpadi produkciókkal folytatódik, de lesz díszlövés ágyúval, közös csergetés, 19 órától élőzenés táncház, 21 órától pedig szertűz emeli az esemény rangját. A nap során egyebek mellett látványpékség, hőlégballonozási lehetőség, kézműves és kirakodóvásár, népi gyermekjátékok várják a látogatókat. 

Kisújszálláson 10 órakor rajtolnak a Kivilágos Kivirradtig Fesztivál programjai a Vigadó Kulturális Központban megnyitóval és díjátadásokkal, majd 10.30-kor népzenei és néptáncgála kezdődik, majd egészen estig tartanak a színpadi produkciók, koncertek. A rendezvénytéren este 20 órától a Honeybeast lép fel, 22 órától hajnal 1 óráig tartó diszkó zárja a napot. Mindeközben délelőtt 10 órától folyamatosan zajlik az 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás a Vigadóban, de lesznek interaktív természetismereti játékok a Városháza parkban, mesterségek utcája, kézműves kirakodó vásár, főzőverseny, játszótér és egészségsátor is. 

Zagyvarékason délelőtt 10 órától kezdődik az Elszármazottak Találkozója. Az esemény 10 órától szentmisével indul a Szent Imre római katolikus templomban, ugyanekkor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban helyi fotósok munkáiból nyílik kiállítás. A Kisszögben déltől kezdődnek a programok polgármesteri köszöntővel, néptáncgálával, táncházzal, 15.30-tól filmvetítéssel, 18 órától a Smart zenekar koncertjével. A részvétel az eseményen ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Kunszentmártonban városnapot tartanak a főtéren, az események reggel 7 órakor a halászlé-és bogrács-tárcsás ételek főzőversenyével kezdődnek, melynek eredményét 12.30-tól hirdetik ki. Ezután indulnak a színpadi programok, 15 órától Csepregi Éva ad koncertet, 15 órától kezdődnek a gyermekprogramok a parkban, 15.45-től rajtol a XXV. Kunszentmártoni Erőfesztivál. A 17.45-ös polgármesteri köszöntőt követően magyar nóta műsor kezdődik, 21 órakor a Hooligans lép majd színpadra. A nap hajnalig tartó utcabállal zárul. 

Szolnokon a Kulturális Örökség Napja alkalmából kétnapos programsorozat indul. Reggel 9 órától 13 óráig a Verseghy Ferenc Könyvtárban könyvtártörténeti kiállítás nyílik, 10-től 11 óráig könyvári túravezetés indul. A MÁV strand bejáratnál 10 órától Czakó-kerti múltjárásra várják az érdeklődőket, ugyancsak 10 órától a Szolnoki Művésztelepen séta és műteremlátogatás kezdődik, szintén 10 órától a Damjanich János Múzeumban indul tárlatvezetés, melyet 11-től 12 -ig épületbejárás követ. A Tabáni Tájházban eközben 11 órától kezdődik tárlatvezetés, 14-től 16 óráig növényi nyomatokat lehet készíteni a kézműves foglalkozáson. A Szolnoki Galériában 14 órától tartanak múltidéző sétát, 15 órától a Hősök Zsinagógáját lehet megismerni. Ugyancsak nyitva lesz és tárlatvezetést tartanak a Milléri szabadtéri Vízügyi Múzeumban. A TISZApART Mozi ezen a napon ingyenes filmvetítéseket tart a Múzsák terén 15 órától magyar népmeséket, 17-től portréfilmeket vetítenek majd. Ezen a napon és még vasárnap is nyitva tart a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig című kiállítás a MÁV állomás melletti légoltalmi óvóhelyen szombaton 9 és 15 óra, vasárnap 10 és 15 óra között. 

Ugyancsak mindkét napon a Szolnoki Vasúti Almárium Látogatóközpont is nyitva lesz délelőtt 10 és 16 óra között.

Ezen a napon kezdődik és vasárnap is folytatódik a Feeder Egyéni Bajnokság az Alcsi Holt-Tisza kettes versenypályáján. Mindkét nap reggel 7.20-kor indul, a verseny 10 órakor kezdődik és 15 óráig tart.

A Kertvárosi Közösségi Házban délelőtt 10 és 17 óra között kezdődik a 16. Kertvárosi Halászléfőző verseny és Gyerkőc nap légvárral és sok kültéri játékkal. 

A Hild Viktor Könyvtárban 14 órától kezdődik a Csepp-Tár aroma-és fitoterápiás előadás következő állomása, melynek témája az úgynevezett buteyko légzés az őszi náthával kapcsolatban. Az előadó Bán Szilvia természetgyógyász, gyógymasszőr és aromaterapeuta lesz. 

Mezőtúron délután 16 órai kezdettel jubileumi hangversennyel ünneplik a mezőtúri Petőfi Dalkör megalakulásának 150. évfordulóját a közösségi ház Jurta-termében. A koncerten közreműködik a Vivace Kamarakórus, a Vadvirág Népdalkör, és a Tiszaföldvári Férfikórus Egyesület. 

Rákóczifalván Barangoló családi gyalogtúra indul a Varsány Közösségi Ház elől délután 17 órától az Európai Mobilitási Hét keretin belül. 

Jászberényben a Szentháromság téren a Lehel Vezér Gimnáziumnál szintén az Európai Mobilitási Hét keretében egész napos szűrővizsgálatok tartanak, 8.30-tól gördülő bejárás indul a városban, 10 órától színpadi műsorok és sportágbemutatók lesznek, délben kezdődik az erősségi verseny, ahol nők és férfiak is összemérik majd erőnlétüket. 17 órától rajtol a nemzetközi kamionhúzó kupa, 19.30-tól kamionos kaszkadőrshow kezdődik, majd 20 órakor a SzkiTon együttes ad koncertet. 

VASÁRNAP 

Szolnokon folytatódnak a Kulturális Örökség-napi programok, a belvárosi Szentháromság Római Katolikus Templomban reggel 8 órától mise és templomlátogatás, 9.30-tól családi mise és templomlátogatás, az evangélikus templomban 9 órától templomséta, 10 órától istentisztelet, a Vártemplomban pedig 10 órától templomséta 11 órától mise várja az érdeklődőket. A TISZApART Moziban a Múzsák terén ismét ingyenes portré filmvetítés kezdődik 17 órától. 

Törökszentmiklóson reggel 9 órakor rajtol az V. Alföld Challenge terepakadály és élményfutás a Zenit lovardától, de már reggel 7 órától lehet regisztrálni. A sportos eseményen a futás mellett szemléletformáló programokkal, előadásokkal, sok-sok plusz mozgással és helyi termékek vásárával várják az érdeklődőket a szervezők. 

Tiszavárkonyban délelőtt 10 órakor nyílik a Tisza Placc kézműves és termelői piacot a Tisza partján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában