Ünnepség

2023.09.17. 17:32

Szobrot emelt a város újraalapítójának Törökszentmiklós – galériával

Törökszentmiklós újraalapítójának, II. Almásy János egykori jászkun kapitánynak állít emléket az a szoborkompozíció, melynek ünnepélyes avatására szombaton került sor a városháza udvarán.

Molnár-Révész Erika

Az ünnepségen jelen voltak az Almásy család leszármazottai és a jászkun kapitányok

Fotó: Annus Tímea

A város makettje felett állva egyik kezével a terveit mutatja, a másikban az alapító okiratot tartja – így ábrázolja Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész szoborkompozíciója II. Almásy János, egykori jászkun kapitányt. A város újraalapítójának 5/4-es méretezésű bronz figuráját szombaton avatták fel ünnepélyes keretek között a városháza udvarán. 

Az ünnepségen jelen voltak az Almásy család leszármazottai és a jászkun kapitányok. Az eseményen Markót Imre polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a szobor létrejöttében, ami Törökszentmiklós újratelepítésének 300. évfordulójának állít emléket. Galsi Zoltán helytörténeti kutató pedig az Almásy család életéről beszélt.

A szobrot az Almásy család nevében Almásy Dénes leszármazott, Györfi Sándor szobrászművész, Markót Imre polgármester leplezte le, majd Csikós Sándor a szoboravató bizottság elnöke mutatta be az alkotást.

Az ünnepséget a Kodály Zoltán AMI Fúvósegyüttese, a Miklósi Vonós kvintett és a Sanctonicolaum Kórus műsora színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában