Szoljon podcast

2023.10.30. 19:52

A múltról is megemlékeztek a szolnoki vármegyeszékház régi-új feliratának avatóünnepségén

A közel 150 évvel korábbi, nagyszabású építkezésen harmincöt kőműves és nyolcvankilenc napszámos látott hozzá a gigászi feladathoz.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei közgyűlés elnöke mond beszédet

Fotó: Nagy Balázs

A vármegyeszékház régi-új feliratának avatóünnepségét tartották hétfő este az épület aulájában. Az eseményt annak tiszteletére szervezték, hogy megemlékezzenek a székház építésének kezdeteire. A közel 150 évvel korábbi, nagyszabású építkezésen harmincöt kőműves és nyolcvankilenc napszámos látott hozzá a gigászi feladathoz. Az ünnepséget dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun Szolnok vármegye főispánja nyitotta meg. Gondolataiban kitért a vármegye elnevezés, valamint az épület történelmi jelentőségére.

– Noha a székház számos vitát váltott ki a kezdetekben, mára Jász- Nagykun Szolnok vármegye egységének szimbólumává vált – hangsúlyozta. A továbbiakban érdekes tényekkel ismertette a székház történelmének főbb eseményeit.

Ezt követően Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei közgyűlés elnöke tartott avatóbeszédet.

– Ezekben a napokban több, a székház felépítését érintő eseménynek is évfordulója van. Az első tégla elhelyezése, majd ezt követően, egy évvel később az építkezés befejezése, mind ehhez az időszakhoz köthető. Ezért is jelentős, hogy a felirat megújulása szintén kapcsolódik e jeles dátumokhoz – mondta. 

Az eseményen átfogó történelmi áttekintést nyújtott a hallgatóságnak dr. Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Levéltárának igazgatója
Fotó: Nagy Balázs

A témában átfogó történelmi áttekintést nyújtott dr. Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Levéltárának igazgatója. A történész az első írásos emlékektől kezdve beszélt a vármegye múltjáról, kialakulásáról valamit a főbb, változásokat előidéző eseményekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában