Menjünk hídon által

2023.10.14. 11:33

Az Öreg tölgy és a százéves körtefa mellett is elvezetett a besenyszögi túra útvonala – galériával

Besenyszög környéki túrázásra invitálták az érdeklődőket a minap. A Vehiculum-Ház koordinálásával idén harmadik alkalommal szervezték meg a Menjünk hídon által elnevezésű programot. A jó hangulatú séta során a kisváros környékét is megismerhették a túrázók.

Pakainé Pusztai Nóra

Túranapon járták be Besenyszögöt és környékét, megismerve a kisváros értékeit

Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt hétvégén a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos kezdeményezéshez immár harmadik alkalommal csatlakoztak a „Menjünk hídon által” programmal a besenyszögiek. Molnár Melindától, a Besenyszögi Vehiculum- Ház vezetőjétől megtudtuk, az eddigi legsikeresebb túranapot tartották szombaton, 95-en vettek részt a rendezvényen. A település múzeuma hosszú évek óta keresi a lehetőségeket, hogyan lehet a „Fitt-múzeum” témához tartalmasan kapcsolódni.

– A tartalmat Besenyszög folyója, a Millér és hídjai biztosítják: Besenyszög települését körülölelő és többször keresztülfolyó Millér gyönyörű környezetet varázsol az itt élőknek, sok hídon lehet átmenni. Csajbók Attila besenyszögi túravezető közreműködésével és Ferencz Tamásné Lukácsi Valéria túrázást kedvelő, szervező segítségével évről-évre egyre többen vesznek részt a Millér-hidakon átvezető túrákon, és ismerkednek e gyönyörű alföldi, szolnoki-északkistérségi tájjal – részletezte Molnár Melinda.

A szombati séta során bemutatták a kisváros fejlesztéseit, így például a megújult Erzsébet-kertet.

– A túra a „Körkert alján”, a gyalogos fahídon át vezetett a Szögi-temető alatti Millér parti gyalogúton Besenyszög néptanítója, Wesniczky Antal által ültetett 100 éves árpa-érő körtefákhoz és az Öreg tölgyhöz. A Szárazéri-hídon átkelve a település homoktövis-ültetvényén lehetett kóstolgatni az idei termést. A Pető-tanya itatója után a gyalogtúrázók a Galéria-erdő mellett tértek vissza a településre – vázolta az útvonalat.

A gyalogtúrázók 8,2 kilométert tettek meg ezen a szép délelőttön.

– Ebben az évben a szolnoki Gördögök Egyesület kerékpáros csapata Oskó Imre vezetésével is csatlakozott a túránkhoz, ők 19 kilométert tekertek, megismerték a besenyszögi Juszker-majort és épületeinek történetét, áthaladtak a Millérbe torkoló Besenyi-kanális hídjain többször, és a Rekeszszögi hídon tértek vissza a Vehiculum-Házhoz – emelte ki Molnár Melinda. Hozzátette: a tervek szerint a következő évtől a Közösségek hetéhez kapcsolódva tavasszal is szerveznek egy alkalmat, amely a „Bodzavirág-túra” nevet viseli majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában