Megemlékezés

2023.10.07. 15:00

Előadással idézték fel a szabadságharc vértanúinak emlékét Fegyverneken

A Művelődési Központ és Könyvtárban október 3-án előadással emlékeztek meg az aradi vértanúkról.

Szathmáry István

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Sándor Judit

A programon, melynek házigazdája Molnár Barna, az intézmény igazgatója volt, Pintér István történész, nemzetőr ezredes ismertette az akkori megtorlás katonákat és civileket is érintő történéseit, egyben röviden méltatta az Aradon kivégzett főtisztek katonai szereplését. Amint elmondta, csak akkor beszélhetünk aradi tizenhármakról, ha pusztán az október hatodikai eseményekre korlátozzuk a megemlékezést. 

Rámutatott, hogy Ormay Norbert ezredes halálával a kivégzések már augusztus 22-én elkezdődtek, majd október hatodika után is tovább folytatódtak. Akkor végezték ki Kazinczy Lajos ezredest, a szintén perbe fogott Lenkey Jánost csak elhatalmasodó betegsége, majd 1850-ben bekövetkezett halála mentette meg a kivégzéstől, de őt is a vértanúkhoz kell sorolni. Az előadó áttekintette az Aradhoz vezető út közvetlen előzményeit, Görgei fegyverletételének körülményeit is. Kiemelte Görgeinek azt a meggyőződését, hogy a felelősségre vonás csak vele, mint főparancsnokkal történhet. Köztudott, hogy I. Miklós cár és Paszkievics tábornok közbenjárása ellenére brutális megtorlás követte a fegyverletételt. 

Az előadást, melyen az évfordulós megemlékezések történetéről is szó esett olyan filmrészletek színesítették, mint a Kossuth és Görgei között lezajlott tárgyalás képei, vagy Görgei sorsdöntő utolsó haditanácsának felidézése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában