Idény

2023.10.22. 12:00

Ígéretesnek tűnik a szezon, egészséges az állomány a Karcagi Nagykun Vadásztársaság területén

Jónak ígérkezik az októberben indult vadászati szezon. 

Daróczi Erzsébet

A vadetetőt tölti fel takarmánnyal Juhász Sándor (balra) Herceg Gábor hivatásos vadász

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A vad az állam tulajdona, kezelése a vadásztársaságunkra van bízva, a földet a gazdáktól béreljük. A természetvédelem is fontos része a vadgazdálkodásunknak, fő célunk, hogy a fiatalokat, a gyerekeket is rászoktassuk ezekre – mondta lapunknak Hubai Imre Csaba, a Karcagi Nagykun Vadásztársaság elnöke.

 Az apróvadállomány – fácán, nyúl, vízi vadak – a kedvezőbb körülmények között jobban gyarapodott, de köszönhető ez a tervszerű vadgazdálkodásunknak is. A kukoricatermés jó közepes volt, az elhullott magvak lehetővé teszik, hogy a vadlibák is találjanak táplálékot. Őzlétszámunk tavaly csökkent, de ez gyakorlatilag egy megerősödött, életerősebb állomány, hiszen túlélték a szélsőséges, száraz időszakot. A természetes szaporulaton kívül nevelünk fácánt, ez kiegészíti a vadászati lehetőségeket, ami a közösségépítés szempontjából fontos 

– értékelt az elnök. 

A vaddisznóállomány a tervszerű vadászatnak köszönhetően mára hatvan-nyolcvan egyedre csökkent. 

– Az aranysakál létszáma sem nőtt, így jelentős kárt nem okoznak, a beteg állatokat el­fogják, ezzel elősegítik, hogy egy egészséges állományvonal maradjon a területen. A téli etetésre is felkészültünk, a takarmányt betároltuk. Túlzottan nem akarjuk elkapatni az állatokat, de ha szükséges, a hat hivatásos vadász juttat ki élelmet a száznegyvenöt vadetetőbe. Az a tervünk, hogy a hivatásos vadászok segítségére társadalmi vadőröket is képzünk, hogy minél szélesebb körben tudjuk a vadállományt és a területet kézben tartani – sorolta terveiket Hubai Imre Csaba. 

– A jótékonykodás sem áll távol tőlünk – ezt már Magda Attila gazdasági alelnök mondta. 

– Évek óta megszervezzük a gyerekek őzhívó táborát, ahol megismerkednek a vadőri munka rejtelmeivel, a társaság mindennapjaival. Idén dr. Pataki Mihály a tábor idején ejtette el őzbakját, így megmutatta nekik a terítéket, és élményeiről mesélt. A táborhoz helyi gazdálkodók, szervezetek is adtak adományt. Két hete a kisújszállási és a karcagi vadásztársaság jótékonysági koronglövészetet szervezett Oros Alex megsegítésére. A feleségek süteményt sütöttek, a gyerekeket ugrálóvárral vártuk. Több mint egymillió forint gyűlt össze, segítve a kisfiú műtétjét – tudtuk meg Magda Attilától. Daróczi E. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában