Önt érinti a változtatás?

2023.10.24. 06:55

Meglepetés vár azokra, akiknek a háza a beszínezett területen van a Jászkunság térképén

Az utóbbi időszakban gyakran hallani a fúrott kutak engedélyeztetésével kapcsolatos információkat. Legutóbb egy vízkészletvédelmi országtérképet hoztak nyilvánosságra, amelyen nyomon követhető, hogy mely víznyerő helyekre nem vonatkozik az engedélymentesség. Akár egy utcán belül is különbségek lehetnek.

Pakainé Pusztai Nóra

A szolnoki Szick András a társasház udvarát és fáit a fúrt kútról öntözi

Fotó: Mészáros János

A kutak engedélyeztetésével kapcsolatban 2024. január 1-je fontos időpont lesz. Bár többször elhalasztották már a módosítás életbe léptetését, most mégis úgy tűnik, hogy a néhány hónap múlva esedékes dátumon már nem változtatnak.

Ahogy arról a szolnoki polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága tájékoztatott, a háztartási igényt kielégítő vízvételi helyek, tehát az éves 500 köbmétert meg nem haladó vízhasználatot biztosító ivóvízellátásra használt kutak esetében vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást nem kell lefolytatni.

A 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat teljeskörűen mentesítik az engedélyezési kötelezettség alól, ideértve azokat is, amelyeket vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak, érzékenynek minősülő területen alakítottak ki. Ezzel a korábban engedély nélkül létesített kutak jogi helyezét a törvénymódosítás rendezi és azokat jogszerűen létesítettnek minősíti

– közölte a hivatal.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszból az is kiderül, hogy mi a megadott időpont után fúrt kutakkal kapcsolatban már más a helyzet. Ilyen esetben az ügy jegyzői hatáskörbe tartozik, és fontos szerepet kap egy honlapon nyilvánosságra hozott térkép, ami kockázatos és kockázatmentes területeket jelöl.

– A jövőre nézve megszűnik a háztartási vízigényt kielégítő, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítés, üzemeltetés és megszüntetés engedélyezési kötelezettsége, helyette előzetes bejelentési kötelezettség lesz, melyet a helyi jegyzőnek kell benyújtani. Mindezt azonban csak akkor, ha a kút a térképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területen van – hangzott a magyarázat.

Nem szükséges tehát vízjogi engedély és bejelentés a térképen vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott helyeken.

– Mindkét esetben a vízügyi hatóság ellenőrzést csak hivatalból végez és a hatóságot terheli a bizonyítási kötelezettség arra nézve, hogy az adott háztartási kút a jogszabályi feltételeknek nem felel meg – jelezték az esetleges további teendőket.

Más a helyzet a mezőgazdasági célú vízvételi helyek esetében, ilyenkor vízügyi hatóságként, vízvédelmi hatóságként, valamint szakhatóságként országos illetékességgel a Nemzeti Földügyi Központ, mint öntözési igazgatási szerv jár el. Ennek értelmében az ilyen célból épített kutak létesítési és fennmaradási engedélyét is oda kell benyújtani.

Szolnokon kilenc területet jelöltek ki

Nemrégiben közzétették a vízkészletvédelmi országtérképet a linken található honlapon. Ezen pirossal jelölik a kockázatos területeket.

– Szolnok esetében 9 ilyet határoltak be – tájékoztatott a város polgármesteri hivatalának műszaki igazgatósága.

A tervezett háztartási kutak létesítését, üzemeltetését, megszüntetését megelőzően 2024. január 1-je után a létesítőnek előzetes bejelentési kötelezettsége lesz. Mint megtudtuk, az eljárás illeték- és díjfizetési kötelezettségmentes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában