Szoljon podcast

2023.10.23. 19:54

Mostantól Móricz Zsigmondról és Serfőző Simonról elnevezett padokon pihenhetünk Rékason

A hétszázadik évfordulóját ünneplő településhez kötődő irodalmi személyiségek nevét viselő padokat avattak Zagyvarékason a hétvégén. A tájháznál megtartott rendezvényen ismert személyiségek köszöntötték a településen született és falujához azóta is ezer szállal kötődő Serfőző Simon Kossuth-díjas költő-írót, de megemlékeztek Móricz Zsigmondról, huszadik századi realista prózairodalmunk meghatározó alakjáról is, aki hajdanán többször is megfordult a faluban, a művelődési ház is az ő nevét viseli.

Kovács Berta

A padokat Szabó József László plébános atya szentelte meg

Fotó: Kovács Berta

Fából készült padokat avattak a Zagyvarékasi Faluház-Tájház udvarán megtartott ünnepségen a hétvégén. Az egyik pad Serfőző Simon, a másik Móricz Zsigmond tiszteletére készült.

– A Budapesten élő, de rékasi gyökerekkel is bíró Mihályi Zoltán mesélte telefonon, hogy járt Lakiteleken és látott egy padot, amelyen Serfőző Simon neve olvasható. Én mondtam neki, hogy nem tudok erről, de a dolog elgondolkodtatott – idézte fel a padállítási ötlet előzményeit Serfőző Simon. – Valamennyi idő elteltével Petrik Béla irodalomtörténész küldött nekem egy e-mailt, hogy ott ül a padon, amelyiknek a háttámláján ott áll a nevem, és fotót is küldött róla. Amikor Rékasra látogattam, ezt elmondtam Cinka István irodalomtanárnak, aki szintén utánajárt, hogy valóban létezik ez a pad. És úgy gondolta, feltétlenül kell ilyen Zagyvarékason is. Én először tiltakoztam, mondván, szó se lehet róla, de erősködött, hogy ez fontos lenne. Végül belementem, de csak egy feltétellel: ha Móricz Zsigmond is kap egy padot.

Cinka István végig is vitte, hogy elkészüljenek ezek az ülőalkalmatosságok és a település 700. évfordulója kapcsán az ünnepségen felavathassák.

Serfőző Simon valóban nem akarta a padot

 – árulta el Cinka István.  

De én úgy vagyok vele, addig kell megtisztelni valakit, amíg él, nem a halála után.

A rendezvényen Polónyi László polgármester is köszöntőt mondott.

– Zagyvarékas kulturális életében különösen fontos a mai délután. Településünk hétszáz éves, amit egy 1323. április 13-án kelt oklevél tanúsít. Ezen dokumentum felkutatásában elsősorban Fehér Tibor, községünk díszpolgára volt segítségünkre – emelte ki a polgármester. Megemlítette Tomka Mihályt, a helyi értéktár bizottság tagját is, akinek kutatásai nyomán szintén sok adat, forrás, dokumentum vált ismertté.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki irodalmárként is kiemelkedőt alkotott. A települési évforduló kapcsán mondott ünnepi beszédet, de szólt Serfőző Simonnal való kapcsolatáról, a költő érdemeiről is. Lezsák Sándor a díszpadok elkészítéséhez is támogatást nyújtott.

Felszólalt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is, aki gratulált e kezdeményezéshez.

– A globalista világban idejét múltnak tartják a lokálpatriotizmust, pedig a globalista világban ez az a szellemiség, amelytől életben maradhat egy község, egy város, sőt országunk, és nem túlzok, ha azt mondom, Európa is. A lokálpatriotizmus hatására mindig lesznek olyan emberek, akik generációkon keresztül építik-szépítik, megőrzik a hely arculatát, gyökereit, akár irodalmi kötődéseiken keresztül, vagy akár a tájház által rejtett kincsek révén.

Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke is beszédet mondott, melyben azt hangsúlyozta, hogy Serfőző Simon, Kossuth-díjas művész életútja mindannyiunk előtt méltó példa.

A két padot Szabó Imrefia Béla szobrászművész és Révész Ernő rékasi lakos készítette el. A fa padokat Szabó József László plébános atya szentelte meg, majd Lezsák Sándor, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, valamint Hubai Imre és Polónyi László avatta fel.

A helyi iskola egyik diákja Serfőzőtől mondott verset. Ezt követően Zimonyi Zoltán méltatta beszédében a rékasi származású költő szerteágazó életművét, Serfőzőt mint őstehetséget emlegetve.

Fecske Csaba József Attila díjas költő is megemlékezett a rékasi költőről, a település történetéről. Móricz Zsigmond a 30-as évek utolsó harmadában többször járt Zagyvarékason, ezt az időszakot is felidézte.

Kégl Ildikó költő, a Magyar Írószövetség észak-magyarországi csoportjának titkára is előadott egy művet.

A neves irodalmi személyiség fia, dr. Móricz Imre a helyi Móricz-emlékülések állandó résztvevője volt. Ő ugyan már nem él, de fia, Imre jelen volt a rendezvényen.

Serfőző Simon október 24-én ünnepelheti 81. születésnapját. Az ünnepséget követő fogadáson a polgármesteri hivatalban a jeles nap kapcsán is ajándékot vehetett át a polgármestertől.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában