Tiszazug

2023.10.25. 06:55

Harcban állnak a rezsiárakkal, újabb intézkedési terveken dolgoznak a települések

Tavaly a rezsiárak robbanásszerű emelkedése miatt korlátozásokra, intézmények átmeneti bezárására kényszerültek a tiszazugi önkormányzatok. Idén is takarékoskodási elképzelésekkel vágtak neki a fűtési szezonnak, ám az intézkedések korántsem olyan szigorúak, mint az előző esztendőben voltak.

Pakainé Pusztai Nóra

Sorra érkeznek a faadományok az inokai óvodába

Forrás: Beküldött fotó

A költségek lefaragását folyamatosan napirendre tűzik a tiszazugi önkormányzatok, a fűtési szezon beköszöntével további szempontokat is mérlegelni kell. Tiszakürtön a napokban tárgyalja a képviselő testület a reszicsökkentéssel kapcsolatos kérdéseket. Dr. Kiss Györgyné polgármester elmondta, csak a művelődési ház működését kell átgondolni, erről egyeztetnek majd.

– Folytatjuk a takarékos gazdálkodást, viszont idén már egy-egy rendezvényre akár ki is nyithatjuk a művelődési házat – szólt a tervekről.

Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere kifejtette, a rezsiárak kedvezőbbek a korábbiaknál, az óvodánál mégis gyűjtik a fát, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is azzal fűtsenek.

Az intézményben csak estére vagy a szünetekben kapcsoljuk be a gázt, a hivatalban is egy kis kandalló biztosította a meleget tavaly, illetve ha szükséges volt, a fali klímát kapcsoltuk be. Ez az út idén is járható

 – magyarázta a településvezető.

A művelődési ház felfűtése Inokán is gondot okoz, így csak a karácsonyi ünnepséget tartják majd ott. A gondozási központra ráférne egy felújítás, főleg a nyílászárók cseréje, itt ügyelni kell az energiatakarékosságra, hiszen a gázon csak így tudnak spórolni.

Tiszaföldváron tavaly az óvodák egy részét kellett bezárni, illetve a művelődési ház dolgozói költöztek át a strand termálvízzel fűtött épületeibe. Nyáron azon dolgoztak, hogy ilyen intézkedésre többet ne legyen szükség.

– Minden óvodában felújítottuk a villamoshálózatot és klímákat szereltünk fel, így idén várhatóan költséghatékonyan tudjuk felfűteni az épületeket – emelte ki Cseuz Zsolt alpolgármester. Hozzátette, önkormányzati intézményeik átlagosan huszonöt százalékos megtakarítással működtek az előző szezonban. A művelődési házban bővítették a napelemes rendszert, így várhatóan azt sem kell bezárni a következő hónapokban. 

Stratégiai vésztartalékot képeztek

Cibakházán az önerős beruházásokat vetette vissza a rezsi miatti bizonytalanság. 

– Az önkormányzatnak most egyfajta tartalékot kellett inkább képeznie. Bár jól alakult a helyzetünk, részben szerencsésen kötöttünk szerződéseket, illetőleg sikerült a tervezett 30 százalékos energiamegtakarítást elérni télen és az így kapott kormányzati segítséggel kijöttünk a keretből – részletezte Hegyes Zoltán polgármester, aki ezzel együtt is arról számolt be, hogy stratégiai vésztartalékot képeztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában