Szoljon podcast

2023.10.11. 18:30

Szabóné Maslowski Madlen: Sokan még ma is a posta részének gondolják a levéltárat

A Jász-Nagykun Szolnoki Vármegyei Levéltár is nyitott közgyűjtemény ma már, amely várja az érdeklődőket és rendszeresen fogadja az iskolai csoportokat.

Turcsányi János

Vendégünk Szabóné Maslowski Madlen levéltáros

Forrás: Szoljon.hu

Levéltári pedagógia. Ez egy olyan új fogalom, melynek gyakorlatba ültetésében is úttörő szerepet játszik a szolnoki levéltár, amely a szervezett formában hozzájuk látogató gyerekeket az intézmény helyszíni megismertetésével szeretné nyitottá tenni arra, hogy a későbbiekben is látogassák a közgyűjteményt. Ezt nem csak az épület és az ott tárolt iratok bemutatásával igyekeznek elérni, de arra is lehetőséget biztosítanak például, hogy a gyerekek tojástartókból készítsenek náluk papírt.

Az általános iskolások közül egyre több a visszatérő látogató, és ma már pedagógusok sora kéri, hogy szervezzen a levéltár bemutatót az ő tanulóiknak is. A korában zártabb intézmény örömmel tesz ennek eleget, hiszen az ott dolgozóknak is örömteli érzés egy-egy sikeres látogatás lebonyolítása, melynek során a gyerekekben igyekeznek kötődést kialakítani a közgyűjtemény felé.

Szabóné Maslowski Madlen levéltárossal többek között az intézményben végzett pedagógiai munka mellett, az ott végzett kutatómunkáról is beszélget a Szoljon.hu podcastjének legújabb adásában Turcsányi János.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában