Felújítás

2023.10.04. 12:30

Tető alá került a túrkevei Oroszlán

Nem ázik többet a patinás épület Túrkevén. Az Oroszlán Vendéglő új tetőt kapott.

Rimóczi Ágnes

Végre tető kerül a patinás túrkevei épültre, az Oroszlán Vendéglőre

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook-oldala

Lebontani vagy helyreállítani? Sok dilemma lengte körül Túrkeve legpatinásabb épületét, az Oroszlán Vendéglőt. Végül az épület megmentése érdekében született döntés. A tetőszerkezet felújítására sikerült a kormány segítségével pénzügyi forrást találni, azonban a helyreállítási munkák megkezdésekor a sárgerendák alatti támfalak leborultak, a födém több helyen beszakadt. Így újabb jelentős forrásigény és újabb nehézségek jelentkeztek.

– Ennek ellenére nem tettünk le az épület megmentéséről, újabb forrásokat vontunk be. 

Létrejött az a dupla beton koszorúszerkezet, ami már közel egy éve látható az épületen, ami a falak összetartását és statikai stabilitását szolgálják – írta korábbi bejegyzésében a polgármester. Sallai R. Benedek hozzátette: a Városgondokság Kft. nyerte el a tetőkészítés feladatát. 

Anyagi okok miatt egy korszerű tetőszerkezet mellett döntöttünk, melynek megvalósítása a közelmúltban megkezdődött. Az ácsszerkezet helyreállítása után a teljes szerkezet megújul, ami viszont nem jelent új héjazatot.

Az eredetileg leszedett, régi, hagyományos hódfarkú cserepek kerülnek vissza a szerkezetre, sajnos más pénzügyi lehetőségünk nincs. Ezeknek köszönhetően még egy szezont nem ázik az épület és abban bízom, hogy ez lendületet ad a belső felújítási munkálatokra is, melyekre TOP pályázati források állnak részben rendelkezésre. Bízom benne, hogy a külső homlokzat esztétikája is hamarosan megújulhat, de addig is örülök annak, hogy az épület üzemelése érdekében a legfontosabb lépés most megtörtént, végre lesz tető – tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában