Szoljon podcast

2023.11.09. 16:00

Bajban van a magyar gabonapiac – a kiútkeresésről szólt a szolnoki agrárfórum

Az utóbbi időszak komoly kihívások elé állította a mezőgazdaságban tevékenykedőket. A gazdák arra kényszerülnek, hogy átgondolják, milyen irányban tervezzék a jövőjüket, hogy talpon maradjanak és működő, fenntartható, nyereséges módon tudjanak gazdálkodni. Ehhez kaptak iránymutatást csütörtökön a szolnoki agrárfórumon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kiutak című szakmai rendezvényének ezúttal is a vármegyeháza adott otthont.

Kovács Berta

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke a gabonapiaci kilátásokat elemezte

Fotó: Nagy Balázs

Az agrárfórum hallgatósága betekintést nyerhetett gabonapiac jelenlegi helyzetébe, jövőjébe, információt kaptak a zöldség- és gyümölcs ágazat kilátásairól, az előadók új irányvonalakat is körvonalaztak számukra.

– Úgy gondolom, mindenképpen aktuális a kiutak keresése, hiszen a helyzet, amiben most vagyunk, szokatlan. Mérlegelni kell a kilátásainkat és törekvéseinknek az adottságainkra alapozni – hangsúlyozta megnyitójában Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei elnöke, a MAGOSZ országos alelnöke. – Olyan jövőképet kell kialakítani, hogy a fiatalok lássák benne a lehetőséget, új helyzetben pedig újra kell gondolni az oktatást, az idegenforgalmat, a kereskedelmet, a feldolgozás lehetőségét. Arra kell törekedni, hogy ne a nyersanyag előállítása legyen a legfontosabb, hanem a megtermeltek feldolgozása és értékesítése. A gazdáknak szövetkezniük kell annak érdekében, hogy saját igényünk kielégítésére hosszú távon tudják a terményeket biztosítani, és az exporttermékek gazdaságos előállítása, szállítása is biztosítva legyen.

Dr. Berkó Attila főispán is köszöntötte a megjelenteket, majd a nehézségekre utalt.

Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke is hangsúlyozta a kiútkeresés fontosságát, megjegyezve, hogy szomorú a kis- és közepes gazdaságok tőkevesztése; az elmúlt egy évben az agrárium nagyjából negyede veszített a forrásaiból. Beszélt az együttműködés és a továbblépés mikéntjének fontosságáról.

Vármegyénk agráriumának kiemelt eleme a gabonatermesztés, melyet komoly megpróbáltatások elé állított az utóbbi pár év. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke, a NAK országos Szántóföldi növénytermesztési osztályának elnöke vázolta a gabona világpiaci helyzetét, mivel a kiútkereséshez fontos ismerni az okokat, összefüggéseket. Mint mondta, Ukrajnával mi nem tudunk versenyezni a világpiacon az alacsony áraik miatt, náluk nincsenek olyan élelmiszer-biztonsági előírások sem, mint az Európai Unióban.

– A megoldás, ha jó minőségű malmi gabonát termelünk, gondolkodni kell azon, hogy védjeggyel látjuk el, tehát valami olyat kell nyújtanunk, amit az ukránok nem tudnak. A gazdáknak át kell gondolniuk, mi volt az, ami az utóbbi években nem volt nyeresége, és ezek termelésével fel kell hagyni – tette hozzá.

A szántóföldi zöldségfélék, kertészeti növények vetésterülete csökkent az utóbbi időben. Érdemes-e a jövőben a kertészeti ágazat felé mozdulni, mivel érdemes foglalkozni? A kilátásokról Koma László, a NAK kertészeti szakértője tartott előadást. A helyzetelemzés eredményeként azt hangsúlyozta, a friss piaci előállítást kevésbé kell erőltetni, viszont erősíteni kell a feldolgozott termékek előállítását.

Szabó Endre, a Magyar Államkincstár igazgatója pedig az agrártámogatások kifizetésének tapasztalatairól, a jövő évi lehetőségekről beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában