Túrkevei Termál és Élményfürdő

2023.11.14. 20:30

Gázmotoros megoldás segíti a kevi fürdő költségeinek csökkentését

A termálvíz ereje a költséghatékony működést is segíti a Túrkevei Termál és Élményfürdőben. Gázmotorral hasznosítják a gyógyvízzel feltörő metánt, amely több szempontból bizonyult szerencsés megoldásnak.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Hegyi Csaba fürdővezető mutatja a berendezést

Fotó: Mészáros János

– A termálvízzel érkező metán gáz jelentősen növeli az üvegházhatást, így ennek csökkentése mindenképpen cél volt. Ezt hasznosítva azonban áramot is tudunk termelni, méghozzá úgy, hogy gázmotorokban égetjük el – kezdte Hegyi Csaba, a fürdő igazgatója.

Kiemelte, ez a megoldás a megnövekedett energiaárak mellett jelentősen hozzájárul a fürdő költséghatékony gazdálkodásához.

Hozzátette, korábban már használtak ilyen berendezéseket, ám időnként nehézségekbe ütköztek a működésük során. Az új eszközt bérlik, ami ebben a formában garanciát jelent az üzemeltetés megbízhatóságára.

– Ez egy 50 kilowattos motor, ennyi áramot termel. Amikor a berendezés gázt kap, folyamatosan dolgozik. A fürdő fogyasztása változó, így ha ez pillanatnyilag 50 kilowatt alá megy, az úgymond betermelésnek számít, többletként jelentkezik. Ha többet fogyasztunk, akkor nyilván annyival több energiát kell vásárolnunk – magyarázta.

Havi elszámolásban vannak, időszakonként vizsgálják, mennyit termeltek, mennyit vásároltak, végül a különbözetet kell kifizetniük.

– A koronavírus járvány ideje alatt kisebb kapacitású motorokat működtettünk, már akkor megmutatkozott, hogy képesek vagyunk betermelni – mondta az igazgató.

– Az elmúlt időszakban egy harminc kilowattossal dolgoztunk.

A jelenlegi, nagyobb teljesítményű berendezéssel az éves energiaszükséglet jelentős részét képesek vagyunk előállítani

– magyarázta Hegyi Csaba. A rendszer éjjel-nappal működik. A gázmotor egy konténerben található a fürdő területén, vezérlőegység segítségével felügyelik.

– Ez egy viszonylag új berendezés, október elején került ide. Az intézmény várható energiaszükségletét és a várható előállítást vizsgálva az látszik, hogy előbbinek a nyolcvannégy százalékát tudjuk előállítani a gázmotor segítségével – mondta Hegyi Csaba. A fürdővezető kiemelte, a bérleti díj és üzemeltetési költségeit forintosítva a létesítmény éves áramdíjának hatvanegy százalékát tudják megtakarítani.

Napelemek telepítését is tervezik

A fürdőben jelenleg folyamatosak a fejlesztések. A korábbi tűzeset felújítási munkálatai hamarosan a végéhez közelednek. A további tervek között pedig energetikai korszerűsítés is szerepel.

– Egy szintén 50 kilowattos napelemrendszert szeretnénk majd telepíteni. Napközben nagyobb az áramszükséglet, így természetesen azt reméljük, hogy hatékony segítséget nyújt ebben az időszakban – magyarázta Hegyi Csaba. Hozzátette, becsléseik szerint így a fürdő várható éves megtakarítása nettó harmincöt millió forint felett lehet.

– Ez igen jelentős összeg, amelyből akár további fejlesztések is megvalósíthatóak lennének – magyarázta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában