Koraszülöttek világnapja

2023.11.17. 16:30

Hazánkban az újszülöttek kilenc százaléka idő előtt jön a világra - galériával

Tündéri babákkal, boldog szülőkkel telt meg péntek délelőtt a szolnoki Hetényi Géza Kórház Csecsemő-és Gyermekosztálya a koraszülöttek világnapján. Az intézmény ebből az alkalomból minden évben lila dekorációval, műsorral és tortával köszönti a koraszülött gyermekeket és szüleiket.

Molnár-Révész Erika

Idén is lilába borult a szolnoki Hetényi Géza Kórház Csecsemő-és Gyermekosztálya a koraszülöttek világnapján

Fotó: Mészáros János

– Ezerháromszáz grammal születtek, negyvenegy és negyvenkét centiméterrel. Nagyon nehéz volt az elején.... lelkileg is, testileg is. Főleg látni őket arra a rengeteg gépre kötve – mesélte egy édesanya a Hetényi Géza Kórházban tartott ünnepségen, péntek délelőtt. Józsa Káplár Alexandra ikerfiai, Zente és Kornél a 32. héten jöttek a világra, Cegléden. Azonnal a Hetényi koraszülött intenzív részelégre szállították őket, egy hónapot töltöttek a szolnoki kórházban, mielőtt hazamehettek.

– Nagyon sok mindent köszönhetünk az itteni nővérkéknek, orvosoknak. Hál' Istennek most már minden rendben van, szépen nőnek, fejlődnek – tette hozzá a boldog édesanya.

– Második terhességem volt, 26 hetesen covidos lettem, akkor kezdődtek a terhességi problémák. Panni és Polli a 34. hétre születtek meg itt, a Hetényi Kórházban császármetszéssel, 2100, illetve 2300 kilogrammal. Tizenegy napot voltunk itt a kórházban. Minden rendben van velük, egészségesek, 9 kilósak már és tegnap voltak egyévesek – ezt pedig már Szepesi Németh Gabriella mesélte, ikerlányairól.

A Hetényi Géza Kórház minden évben csatlakozik a 2011 óta november 17-én tartott koraszülöttek világnapjához. Ilyenkor megvendégelik a korábban a a PIC-en ápolt csecsemőket és szüleiket, valamint lilába öltözik az osztály és a dolgozók is.

– A lila szín szimbolizálja a reményt, hitet, bátorítást, együttérzést, amelyek tökéletesen illeszkednek az ünnephez – mondta az ünnepségen Dankó Zsuzsanna osztályvezető főnővér.

– Az életben vannak események, amelyek nem tervezett módon valósulhat meg, hiszen egy gyermek is megszülethet a 36. hetet megelőzően.

Magyarországon az újszülöttek 9 százaléka koraszülöttként jön a világra, azt gondolom, ez nem kis arány. Ez is mutatja az, hogy egy vármegyének mekkora szüksége van egy PIC-részlegre, amely intézményünkben a csecsemő-és gyermekosztály részeként működik

– ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvényt Piroska Miklós, a kórház főigazgatója. Hozzátette, nagyon fontos az, hogy az egészségügy mára eljutott arra a szintre, hogy napjainkban már az 500 gramm körüli gyermekeknek is van életesélye.

A rendezvényen megjelent babákat és szüleiket dr. Franczia Péter, a PIC vezető főorvosa köszöntötte.

A babák nagyon cukik, de a neonatológia – az újszülött-gyógyászat –nem a cukiságról szól. Kőkemény tudomány és pszichológia van emögött.

– Rendkívül fontos, hogy ki tudjuk hozni magunkból, a szülőkből és a babákból is a legtöbbet, legjobbat. És ez csak akkor működik, ha nagyon jó a kommunikációnk, a tudásunk, ha folyamatosan képezzük magunkat – hangsúlyozta a szakember.

Az eseményen ünnepi műsorral, tortával, édességekkel és ajándékokkal is meglepték a megjelenteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában