Szoljon podcast

2023.11.27. 15:00

Helytörténeti vetélkedőn mérték össze tudásukat a szolnoki fiatalok – videóval

Véget ért a Kedvenc Városom Szolnok elnevezésű vetélkedő, melynek döntőjében öt csapat mérte össze tudását hétfőn a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban. A diákok eddigi munkáit zsűri értékelte.

Hartai Gergely

Városismereti vetélkedőt tartottak gimnazistáknak Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban

Fotó: Nagy Balázs

Idén is megszervezte a város önkormányzata és a Verseghy Ferenc Könyvtár a Kedvenc Városom Szolnok elnevezésű vetélkedőt, melynek döntőjébe 16 iskolából öt középiskolás csapat jutott be. A hétfői fináléban a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Gyermekvárosi Úti Tagintézménye, a Szolnoki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola, a Szolnoki Szakképzési Centrum Kreatív Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Szolnoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola csapatai mérték össze tudásukat.

Balogné Szabó Anita, az intézmény közönségkapcsolati osztályának vezetője a program megnyitóján elmondta, ötödik alkalommal indult útjára a vetélkedő. 

NB Vetélkedő (4 of 5)
 A hétfői fináléban négy iskola csapata mérte össze tudását
Fotó: Nagy Balázs

– A társintézmények minden évben közösen állítják össze a feladatokat, és értékelik a csapatok munkáit. A két online és egy kreatív forduló idei különlegessége az volt, hogy a Verseghy Ferenc Könyvtár alkalmazásával, a Városfoglaló feladványaival személyesen kellett elindulniuk a fiataloknak a megoldásokért. A kreatív feladat során készített pályamunkák a könyvtár helyismereti gyűjteményét gyarapítják majd – részletezte a könyvtár munkatársa.

Ezt követően dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója vette át a szót, aki zsűritagként méltatta a diákok ötletes munkáit.

A csapatok kiváló javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogy mely helyi sajátosságokat szeretnék felvenni a helyi értéktárba. Az első ilyen a járműjavító területén lévő víztorony volt

– tudtuk meg.

A városi múzeum vezetője arra is kitért, hogy nemrégiben átfogó kötet íródott a szolnoki patikák örökségéről, melyek különleges világát szintén helyi értékként képzelik el a tanulók. – Korábban a városiasodás egyik fontos fokmérője volt, hogy hány gyógyszertár működött az adott településen. Nagyszerű a javaslat, amely még nem szerepel az értékeink között – összegezte az igazgató.

A további javaslatokat Bojtos Gábor, a vármegyei levéltár munkatársa és Demeter Éva, a szolnoki Tiszapart Mozi nemzetközi kapcsolatok koordinátora ismertette a programon.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában