Szoljon podcast

2023.11.09. 11:25

Ilyen nincs máshol a térségben: imádják a svédasztalos menzát a szolnoki iskola diákjai

A vármegyében egyedülálló, svédasztalos menzát hoztak létre a Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A változásnak köszönhetően lerövidült a sorban állás ideje az étkezőben, a felsős diákok az új rendszerben maguk dönthetik el, mennyit szednek a melegen tartó edényekből. Az ebédlőben jártunk utána, hogy mennyire vált be az új rendszer.

Köllő Judit

Mintha egy menő szállodában ebédelnének, úgy érzik magukat a szolnoki kőrösis diákok

Fotó: Mészáros János

– Iskolánkat a tanév kezdetén megkereste Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetés Kft. ügyvezető igazgatója és Rusvai Károly, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója, hogy egy dabasi iskolában már jól bejáratott és működő modell alapján mi is vezessük be iskolánkban a svédasztalos jellegű menzát – fejtette ki hírportálunknak Gál Gábor, a Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

– A tágas étkezőnk lehetőséget biztosít arra, hogy a felső tagozatos tanulók az ebédlő végében, egy külön pultnál kiadagolják maguknak a napi menüt. Diákjainknak sokszor kígyózó sorokat kellett végig állni ahhoz, hogy ebédhez jussanak. Ezzel a megoldással viszont külön válhatnak az alsósoktól, így felgyorsult a folyamat.

Mindez úgy gondolom, hogy nagyon is fejlesztőleg hat a felsősökre, hiszen önállóságra neveli őket, nem utolsó sorban pedig kevesebb lesz az ételmaradék, a pocsékolás. Az önkiszolgálónál a gyerekek bizonyos keretek között maguknak szabják ki a mennyiségeket, később pedig akár repetázhatnak is az ételekből.

Az ötlet egy dabasi általános iskolából indult, ahol többen úgy nyilatkoztak a svédasztalos menzáról, hogy minimálisra csökkent a megmaradt ételek mennyisége.

– Mi is hasonló eredményekre számítunk – folytatta az intézményvezető. – Bár még nagyon friss ez a dolog, de úgy tapasztaljuk, hogy a legtöbb fiatal örül a kezdeményezésnek. Többen megjegyezték, hogy olyan érzetet ad számukra, mintha szállodában ennének. Sőt vannak bátrabb negyedikesek is, akik az mondták, hogy ők már kellően nagyok ahhoz, hogy kipróbálják ezt az érdekes újítást – tette hozzá mosolyogva az igazgató.

A nyolcadikos Bukta Sándor is kifejezeten örül az új fejlesztéseknek, hiszen így a felére csökkent a sorban állás ideje az étkezőben.

– Nekem nagyon tetszik ez a módszer, mivel a régi rendszerben állandóan hatalmas sor állt az ebédre várva – mesélte a nyolcadikos diák. – Nem mellesleg olyan érzetet ad az ember számára, amikor meglátja, mintha tényleg egy szállodában étkezne...

Többen alig várták, hogy végre kipróbálhassák ezt a fejlesztést.

– Az egész osztályom nagy izgalommal várta, hogy végre láthassa a svédasztalos menzát – vette át a szót egy másik diák, Pócsi Zoé. – A hosszú sor miatt többször előfordult, hogy nem tudtunk időben beérni a következő órára, hiszen még nem fejeztük be az ebédet. Az új módszernek köszönhetően ez a probléma szerintem megszűnni látszik, így nagyon örülök az újításnak! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában