Szoljon podcast

2023.11.22. 19:55

Közeleg a tél: így készülnek fel az „állati hidegre” a szolnoki vadasparkban – galériával

Nagyobb mennyiségű takarmánnyal és vitaminokkal segí­tik a szolnoki Bagolyvár Vadaspark állatait még a hideg beköszönte előtt. A helyszínen néztük meg, hogyan készülnek a télre a gondozók.

Köllő Judit

Megfelelő mennyiségű takarmánnyal és melegített vízzel segítik a vadaspark lakóit a téli időszakban

Fotó: Nagy Balázs

A hideg téli napok beköszöntével a vadasparkok és állatkertek dolgozói is fokozott figyelmet fordítanak az ott lakó állatokra. Sipos Csaba, a szolnoki Bagolyvár Vadaspark vezetője megmutatta nekünk, hogyan készülnek a leghidegebb napokra a szolnoki létesítményben.

– A nálunk fellelhető egyedek mind fogságban látták meg a napvilágot – fejtette ki hírportálunknak a kifutók közötti séta közben Sipos Csaba, a szolnoki Bagolyvár Vadaspark vezetője. 

– Ennek az az oka, hogy a vadon befogott állatok tartása tilos a vadasparkokban és az állatkertekben. Az itt született állatok már egytől egyig hozzászoktak ahhoz a klímához, ami hazánkat és Európát érinti. 

Az állatkerti körülmények között tartott barna medvék például már nem alszanak téli álmot, hiszen állandó a takarmányozásuk, ennek következtében nem jelzi a szervezetük, hogy le kellene lassulnia az anyagcserének olyan mértékben, hogy időszakos téli álmot aludjanak.

– Temperált itatókkal, azaz vízmelegítővel, nagyobb mennyiségű szalmával, ásványi anyagokkal és vitaminokkal segítjük őket – folytatta a szakértő, miközben Matyi, a szamár beleszólt mondandójába. 

– Emellett ők maguk is készülnek erre az időszakra, hiszen folyamatosan váltják szőrzetüket és több zsírt raktároznak el ezekben az időkben. Az ázsiai kiskarmú vidráink kissé nehezebben viselik a telet, ugyanis a trópusi jellegű klímához szoktak. Ezért infrapaneles kifutót és megfelelő mennyiségű szalmát biztosítunk számukra. A hideg idő miatt téli bundát növesztenek és sok zsírt halmoznak fel, amelyek együttese segíti őket a hidegebb időkben is.

Különlegességnek számítanak az Ausztráliában őshonos Bennett-kenguruk is, melyek sokkal magasabb hőmérsékleten érzik igazán jól magukat.

– A törvény is előírja, hogy a melegebb éghajlatról érkező állatoknak kötelező fedett pihenőhelyet biztosítani – mesélte Sipos Csaba. – A megfelelő körülmények mellett számukra is több szalmát és különböző vitaminokat adunk annak érdekében, hogy megőrizzék egészségüket a hideg téli napok beköszöntével is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában