Madárinfluenza

2023.11.15. 19:41

Már a Jászkunság szomszédjában van a betegség, a vándormadarak is terjeszthetik

A vándormadarak állományaiban is erőteljesen terjed a madárinfluenza. A betegséget már igazolták a szomszédos vármegyékben.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az elmúlt napokban több területen megjelent a madárinfluenza. Vármegyénkben egyelőre nem ütötte fel a fejét, de mondhatjuk, hogy a szomszédban van a betegség. A térségben Hajdú-Bihar-, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, e hét elején pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. Az illetékes hatóságok megkezdték az érintett állományok felszámolását, valamint védő- és felügyeleti körzeteket is kijelöltek.

Legújabb hírek szerint a madárinfluenza erőteljesen terjed a vándorló vízimadarak állományaiban is. – A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést. A madarak megfigyelése csodás élmény, de fontos, hogy a madármegfigyelők vegyék ki részüket a járványvédelemből néhány szabály betartásával – olvasható a Nébih oldalán.

Ahogy a hivatal tájékoztatójából kiderült: az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a vírust a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a darvak közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifi állományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadár elhullások növekedésével még tovább emelkedhet.

– A védekezéshez a madármegfigyelők is hozzájárulhatnak. Ezért, ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost. Fontos, hogy madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről – sorolták a tanácsokat az illetékesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában