Sikeres kezdeményezés

2023.11.27. 21:30

Több száz gyümölcsfát osztottak ki Jászszentandráson

Idén első alkalommal hirdetett gyümölcsfa-ültetési programot az önkormányzat Jászszentandráson. A kezdeményezésnek nagy sikere volt, hiszen mintegy négyszázan jelentkeztek. Az igénylők november 25-én, szombaton vehették át a facsemetéket, hogy azok minél előbb, az őszi faültetési szezonban kikerüljenek a kertekbe.

Illés Anita

Legtöbben a kajszit és az őszibarackot igényelték

Fotó: Pesti József

Nagy volt a nyüzsgés szombaton délelőtt a polgármesteri hivatal udvarán. Ottjártunkkor hosszú sorokban várakoztak a helyiek, hogy átvegyék a gyümölcsfa-ültetési akcióban igényelt növényeket.

– Nagyon jó ötletnek tartom a kezdeményezést, máshol is be kellene vezetni, hiszen a faültetés számos környezeti előnnyel jár – osztotta meg véleményét a programmal kapcsolatban Podmaniczki László. Hozzátette: a faluban szinten minden udvaron áll gyümölcsfa, most pedig a háztartások bővíteni tudják a faállományt.

– Jómagam is fontosnak tartom, hogy egészséges gyümölcsöt fogyasszon a család, ezért a tanyámon közel ötven gyümölcsfát gondozok. Nem piacra termelek, csak önellátásra a családtagok számára – mondta László.

Az önkormányzat gyümölcsfa-ültetési programjának épp az önellátó gazdálkodás népszerűsítése az egyik fontos célja, hogy a lakosok helyben termelt, jó minőségű, vitamindús gyümölcsöt fogyasszanak. Ezzel hozzájárulnak a globális klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez, egészségesebbé teszik nemcsak önmagukat, hanem a környezetet is.

– A saját kertünkben ültetett gyümölcsfa termésének nincs párja. Teljesen más íze van, mint a bevásárlóközpontban kapható gyümölcsöknek – vélekedett Varga Judit. Az igénylők az akció keretében vállalták, hogy saját ingatlanjaikon belül ültetik el és megfelelően gondozzák a facsemetéket.

– Jászszentandrás mezőgazdasági település, nagy hagyománya van nálunk a zöldség- és gyümölcstermesztésnek. Kajszibarackot igényeltem, már alig várom, hogy elültessem a fát. Remélem, hogy megmarad és termőre fordul. Nagyon szeretem a friss, zamatos gyümölcsöt és a belőle készített lekvárt, befőttet – mondta el érdeklődésünkre Sass Lajosné.

Az önkormányzat idén első alkalommal hirdette meg a programot, melyre közel egymillió forintot fordítottak. Ingatlanonként egy darab szabadgyökerű gyümölcsfát biztosítottak térítésmentesen a Jászszentandráson ingatlannal rendelkező, életvitelszerűen ott élők részére.

– Nagy volt az érdeklődés, szinte minden korosztályt megmozgatott az akció, úgyhogy jövőre folytatni szeretnénk. Fontosnak tartom, hogy minél zöldebb, egészségesebb legyen a környezetünk. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft-től szereztük be a facsemetéket. Öt fajta közül választhattak a helyiek. Az igények alapján elmondható, hogy a kajszi és az őszibarack volt a favorit, utána pedig a cseresznye következett. A szilva és az alma iránt nem volt nagy érdeklődés – tájékoztatott Kolláth Bálint, polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában