Szoljon Insta

2023.12.11. 18:30

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték a szolnoki Hunya Zoltánt

Textiltervezésről és az éremgyűjteményéről is mesélt a szolnoki Hunya Zoltán, akit 90. születésnapja alkalmából Szalay Ferenc polgármester köszöntött hétfőn.

Pakainé Pusztai Nóra

Hunya Zoltánt otthonában köszöntötte Szalay Ferenc Szolnok polgármestere

Fotó: Nagy Balázs

Szalay Ferenc polgármester oklevéllel és tortával köszöntötte a kilencvenéves szolnoki Hunya Zoltánt otthonában hétfőn délután.

– Mindig határtalan büszkeség tölt el, hogy a városban élnek ilyen emberek – mondta a város vezetője. – Az, hogy itt vagy velünk és erősíted a szolnokiságot, ez valami csoda. Egyre többen vagytok, akik viszonylagos egészségben ilyen szép kort megélnek. Jó egészséget és további 15-20 évet kívánok!

Hunya Zoltán közbevetette, hogy majdnem nem lett szolnoki, majd elmesélte, hogy 1952-ben a Verseghy Ferenc Gimnáziumba járt, amikor az iskolát átnevezték.

– Mondtuk is, hogy majd jövőre visszanevezik, de ezt meghallották, egy héten belül a zsidó és a Magyar utcai kollégiumot is megszüntették, végül Karcagon érettségiztem – emlékezett vissza.

A férfi eredetileg textiltervező volt.

Régen volt 4 szín, abból csináltunk valami ruhát, kicsit kivágtunk, kicsi ujja volt, esetleg hosszabb vagy rövidebb. Elég jó érzékem volt hozzá, én öltöztettem 15 évig a szolnokiakat a 4 színbe, ha valaki jobban tetszett kapott zsebet

– mesélte mosolyogva. Hozzátette: mindig szerette Szolnokot, ahol jó emberek társaságában lehet.

– Az egyik nagyapám lábbelikészítő volt a másik törvénybíró – merült bele az anekdotákba és történetekbe, kiemelte: hozzátartozott az életéhez a szeretet és a béke.

Hunya Zoltán a szolnoki közéletében is jelentős szerepeket vállalt
Fotó: Nagy Balázs

Mint a beszélgetésből kiderült, szívesen ultizik és pókerezni is szeret. Hunya Zoltán egyébként Endrődön született 1933. december 9-én. Osztályvezetőként majd alapegység vezetőként dolgozott a szolnoki ÁFÉSZ igazgatóságán, később a Likőripari Vállalat igazgatója lett. 25 évig töltötte be igazgatói tisztségét, majd 1996-ban nyugdíjba vonult.

A szolnoki közéletében is jelentős szerepeket vállalt: a Megyei Úszószövetség és a Numizmatikai Társaság elnökeként, Éremgyűjtők Országos Egyesülete titkáraként vállalt feladatokat, a Verseghy Ferenc Kör alapító alelnöke és a Damjanich János Múzeum Baráti Köre alapító tagja, titkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában