Szoljon podcast

2023.12.06. 13:55

Rénszarvasok, Mikulások és karácsonyi manók élesztettek újra a szolnoki Hetényiben

Különleges egészségügyi szakmai versenynek adott otthont szerda délelőtt a Hetényi Géza Kórház. Az intézmény a Jász-Nagykun-Szolnokiakon kívül Heves vármegye egészségügyis szakközépiskolás tanulóit látta vendégül. Összesen kilenc csapat indult a megmérettetésen, mely a Mikulás jegyében zajlott.

Molnár-Révész Erika

Heves és Szolnok vármegyei egészségügyis tanulók csaptak össze a szakmai versenyen

Fotó: Mészáros János

Mikulássapkás, rénszarvasagancsot viselő tanulók, karácsonyi pulcsiba öltözött, mosolygós kórházi dolgozók és zsűritagok gyülekeztek szerda reggel a Hetényi Géza Kórház Gergely-termében. A vidám látvány ellenére komoly szakmai versenyre érkeztek a Szolnok és a Heves vármegyei szakközépiskolák tanulóinak négyfős csapatai.

– Érdekel minket ez a szakma, és szeretnénk bemutatni ezen a versenyen, hogy mit tudunk. Én például mentőtiszt szeretnék lenni – mondta a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium 12. évfolyamos csapatának tagja, Szekeres Mónika.

– Én mentőápoló szeretnék lenni. Azért jelentkeztünk erre a versenyre, mert úgy gondoljuk, sok élményt és tapasztalatot szerezhetünk egy ilyen eseményen – válaszolta kérdésünkre Tari Debóra, a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum tanulója.

A cél tulajdonképpen ez volt, a tapasztalatszerzés, de egyben egy pozitív élmény megélése, egymás megismerése is – tudtuk meg Dankó Zsuzsannától, a versenyt szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi vezetőjétől.

– Ez egy szakmai verseny. Hagyományteremtő szándékkal tavaly először Heves vármegye látott bennünket vendégül, akkor a Halloween jegyében zajlott a megmérettetés. Ma pedig mi fogadjuk a Heves vármegyeieket, ahonnan három szakképző intézmény csapata érkezett. Nálunk most a Mikulás jegyében zajlik a verseny. Nagyon változatos versenyszámokkal vártuk a csapatokat, nyilván a szakmaiságot próbáltuk beletenni, de játékos formában. Az is fontos, hogy a problémákat hogyan tudják megoldani egy-egy váratlan helyzetben, illetve a helyzetfelismerés, a csapatjáték, ami az egészségügy egyik nagyon fontos pillére – mondta a szakember.

A versenyszámok között volt szakmai totó, újraélesztés, activity, összesen kilenc helyszínen zajlottak a feladatok. A kilenc csapat különböző fantázianevekkel indult, és egy bemutatkozó kisfilmmel is készültek. Míg a feladatokat pontozta, az öltözéket és a kisfilmet külön díjazta a zsűri.

– Az egészségügyi ellátórendszerben kollégáim nagy része úgy dolgozik, hogy hivatásának tekinti ezt a szakmát. Hivatásaként az egész életére vonatkozóan választotta ezt, hogy akár ebben az intézetben, akár a fekvőbetegellátás bármely területén, vagy a járóbetegellátásban, alapellátásban bármilyen szinten részt vegyen. Nagyon bízom abban, hogy azt az üzenetet, amit ti itt megtapasztaltok, amit itt játékos formában kaptok, tolmácsoljátok azoknak a barátoknak, családnak, ismerősöknek, akik most nem lehetnek velünk– köszöntötte a diákokat a rendezvényen Piroska Miklós a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

A versenyt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában