Adventi zöld óra

2023.12.23. 15:47

Sokan próbálták kivilágítani a „tekerős karácsonyfát” – galériával

Különleges, fényes program várta péntek este az érdeklődőket a szolnoki Kossuth téren felállított Adventi Faluban. Kerékpár segítségével hozhatták működésbe a város karácsonyfájának világítását.

Kovács Berta

A gyerekek lelkesen tekertek, hogy minél több égő világítson a karácsonyfán

Fotó: Mészáros János

Izgalmas játékon vehettek részt a gyerekek péntek este az Adventi Faluban a Adventi Zöld Óra nevű programban. Speciális bicikli segítségével tehették próbára pedálozó tudásukat, kipróbálva, sikerül-e felvillantani a város karácsonyfájának lekapcsolt világítását. 

A NHSZ Szolnok Zrt. és a Komplex Villamosipari Kft. együttműködve idén is megszervezte az „Adventi zöld óra” elnevezésű rendezvényt, mellyel a megújuló energia fontosságára igyekeztek ráirányítani a figyelmet.

A múlt évben már bemutatták a nagyközönségnek a különleges tekerős karácsonyfát, az akkori lelkes fogadtatás arra motiválta a szervezőket, hogy idén is szervezzenek hasonló akciót. 

A programhoz az Accell Hunland Kft. biztosított egy kerékpárt, melyet kissé átalakítottak, így bárki kipróbálhatta, pedálozással mennyi elektromos energiát képes előállítani. A leügyesebbek a fa összes égőjét működésbe hozhatták.

– A tavalyi egy kisebb szerkezet volt, egy kisebb fához, ott hat voltos rendszerrel működött. A mostani egy komolyabb rendszer, ami autógenerátorról működik, ezt forgatjuk meg a kerékpárral, majd ebből egy autókban is használt hagyományos inverterrel 220 voltot hozunk létre. Ezt elvezetjük a fenyőfához. Egy fordulatszám érzékelő végzi a kapcsolásokat.

A legkisebb fordulaton a jégcsapok kezdenek el világítani, kicsivel nagyobb fordulatszámon a karácsonyfa teljes világítása, ha pedig valaki ennél is intenzívebben tud tekerni, felgyullad a csúcsdísz is.

– Ezzel a kezdeményezéssel is azt szemléletet támogatjuk, hogy ne a hálózati energiát használjuk, hanem magunk termeljük azt és ebben gyönyörködjünk – avatott be a technikai információkba Víg Gyula, a Komplex Villamosipari Kft. ügyvezetője.

Elsősorban a gyerekeket mozgatták meg ezzel az akcióval, akik egymás után léptek színpadra, hogy megtekerjék a reflektorfénybe állított, piros színű speciális kerékpárt. Fiúk, lányok, ki nagyobb, ki kisebb sikerrel taposta a pedálokat, de lelkesedésből nem volt hiány.

Akkor sem kellett senkinek csalódottan távoznia, ha alig villantak fel a fények, hiszen a vállalkozó szelleműek az élményen túl egy forró csokira szóló kuponnal mindenképpen gazdagabbak lettek. 

Az ifjúság mellett még egy apuka is próbára tette tudását, bizonyára csemetéje biztatására. Aki pedig a teljes fa kivilágítását életre keltette, ha csak rövidebb időre is, azt nagy tapssal jutalmazta a Kossuth téren igencsak megszaporodott az ünnepi hangulatra vágyó közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában