Szoljon podcast

2023.12.11. 19:55

Szívügyük az életmentés: defibrillátorokat vásárolt a jászkunsági kormányhivatal – videóval

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal szívügyének tartja a munkatársai és az állampolgárok biztonságát. Ezért a közelmúltban öt defibrillátort vásárolt, melyek a vármegyeházára és a járási hivatalokba kerülnek. A kezdeményezésről hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a vármegyeházán.

Pakainé Pusztai Nóra

Simon Csaba, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye vezető mentőtisztje néhány mondatban összefoglalta, majd be is mutatta az eszköz használatát

Fotó: Nagy Balázs

Öt automata defibrillátort vásárolt a vármegyei kormányhivatal, az eszközök a legnagyobb ügyfélforgalmú épületekbe kerülnek majd. Ezzel együtt hamarosan megkezdődik a kollégák képzése az életmentő eszközök helyes használatára, így a helyszínek felkerülnek az Élet Mentő Pont térképére.

Dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője a készülékek beszerzéséről sajtótájékoztatón beszélt hétfőn a vármegyeházán.

– 13 éve építjük a területi közigazgatást, szolgáltató hivatalokat, hatóságokat hoztunk létre. Jó eredményeink vannak. Az elmúlt több mint 10 esztendőben egy másik úton is elindultunk, melynek fontos része a társadalmi szerepvállalás és annak alakulása – emelte ki a főispán.

Hozzátette, olyan programokat sikerült elindítani és megvalósítani, melynek csúcspontja lehet a hétfői esemény.

– Hosszú évek óta  gyűjtenek a hivatal dolgozói adományokat a rászoruló családoknak, melyeket decemberben az advent idején adunk át. Ide tartozik a véradási program, de az is, hogy támogatjuk a mentőszolgálatot, adományokat gyűjtünk, hogy a vármegye egységeit erősítsük – sorolta.

A készülék a bekapcsolás után hanggal, lépésről lépésre irányítja a felhasználóját, hogy mit kell tenni
Fotó: Nagy Balázs

Régi cél valósult meg azzal, hogy megvásárolták az öt életmentő készüléket.

A főispán kiemelte, két fontos dolguk van még, egyrészt a készülékeket jól el kell helyezni. A vármegye területén nagyobb ügyfélforgalmú hivatalokat választottak ki, kettő kerül Szolnokra, egy-egy Mezőtúrra, Jászberénybe és Karcagra.

– Az eszközök használóbarát készülékek, viszont nem mindegy ki kezeli. Ezért olyan kollégák jelentkezését is gyűjtjük, akik önkéntesen vállalják az eszköz használat megtanulását. Szeretnénk elérni, hogy esélyt kapjanak a bajba jutott embertársak – hangsúlyozta.

Simon Csaba, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye vezető mentőtisztje néhány mondatban összefoglalta, majd be is mutatta az eszköz használatát.

– A Magyar Kardiológus Társaság közleménye szerint Magyarországon hetven ember szenved el hirtelen szívhalált egy nap. Ezeknek az eseteknek a hátterében gyakran a kamra remegése, fibrillációja áll, ennek megszüntetésében játszik szerepet a készülék. Érdemes tudni, hogy felhasználóbarátok, nem kell hozzá egészségügyi végzettség, mindössze néhány órás gyakorlatorientált képzésen megtanulható az üzemeltetés – fogalmazott a szakember.

A készülék a bekapcsolás után hanggal, lépésről lépésre irányítja a felhasználóját, hogy mit kell tenni.

– Az újraélesztés sikerességének növeléséhez az kell, hogy minél hamarabb ismerjük fel a problémát, és merjünk odamenni egy bajra jutott embertárshoz. Kezdjük el az újraélesztést, és tudjuk használni a defibrillátort! – összegezte Simon Csaba.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

Hanggal irányítja használóját a defibrillátor

Simon Csaba vármegyei vezető mentőtiszt be is kapcsolta az eszközt.

– A készülék kinyitás után egyből bekapcsol a defibrillátor, és addig nem lép tovább, amíg nem csináljuk azt, amit kér tőlünk. Bekapcsolás után 2 másodperc alatt üzemkész, ötödiknél már a beteg EKG jelét érzékeli, 8. másodpercben képes a sokkot leadni, ehhez kellünk mi, a használók – foglalta össze a működést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában