Szoljon podcast

2023.12.14. 18:30

Szolnok legtapasztaltabb lakóitól várnak programjavaslatokat a 950-es évfordulóra

Jubileumi tanácskozást tartottak csütörtökön a megalakulásának huszadik évfordulóját idén ünneplő Szolnok Városi Idősügyi Tanács (VIT) tagjai. Az ülésen a város lakosságát, az időskorúakat érintő szociális, egészségügyi, kulturális és várospolitikai, közérdekű felvetések kerültek szóba.

Mészáros Géza

Szolnok gazdasági helyzetéről is képet kaptak az idősügyi tanács tagjai, akiktől a „Szolnok 950 éves” esztendő megünnepléséhez programjavaslatokat kértek

Fotó: Mészáros János

A tizenegy, idősügyi, illetve időseket tömörítő civil szervezetek képviselőiből álló VIT a vármegyeszékhely legtapasztaltabb, legbölcsebb korosztályának problémáiról tanácskozik. Ezúttal a gondosóra programról, a szociális és egészségügyi intézmények működéséről, betegjogi kérdésekről, valamint az áldozatsegítő központ munkájáról tárgyaltak.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, egyben a Szolnok Városi Idősügyi Tanács elnöke ezúttal is beszámolt a város aktuális gazdasági helyzetéről. Kifejtette, hogy a sokkoló világjárvány utóhatásai, illetve a világban több fronton dúló háborúk mindenre kiható következményei Szolnok gazdasági helyzetét is nehezíti. A város és intézményeinek költségvetését takarékosság mentén kellett meghatározni, és a fegyelmezett gazdálkodás minden területen kiegyensúlyozottságot és biztos működést eredményezett.

Jubileumi tanácskozást tartottak csütörtökön a megalakulásának huszadik évfordulóját idén ünneplő Szolnok Városi Idősügyi Tanács (VIT) tagjai
Fotó: Mészáros János

Megtudhattuk, hogy Szolnok lakónépessége hatvanhétezer-ötszáz fő, kik közül közel harmincezren ötven év felettiek. Korosodik és lassan, de csökken a helyi lakóközösség, és elsősorban nem az elvándorlás, hanem a csekély gyermekvállalási kedv miatt.

A tanácskozáson résztvevő Szutorisz-Szügyi Csongor, a 950 éves évfordulót előkészítő munkacsoport tagja arra kérte a Szolnok Városi Idősügyi Tanács tagjait, és rajtuk keresztül a város sokat megélt szép korú generációját, hogy ötleteikkel, javaslataikkal segítsenek összeállítani a 2025-ös jubileumi esztendőben zajló „Szolnok 950 éves” elnevezésű egész esztendőre szóló eseménysorozatot, és azokat terjesszék a VIT 2024 januári ülése elé.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában